Ateista szülők, hogy kezelitek az iskolai biblia órákat?
Kedves 17-es
Nem feltétlenül azért iratja valaki egyházi iskolába a gyerekét mert hívő lenne. A vallásos iskolák ugyanis NÉGYSZER annyi állami támogatás kapnak mint a simák (plusz amit az egyház fizet). Lehet hogy csak jobb oktatást szeretne a szülő a gyerekének, amit nem lehet felróni neki. És azt se felejtsük el, hogy egyrészt a FIDESZ sok iskolát adott az egyház kezére, másrészt a fiatalok között sok az ateista. Tehát óhatatlanul fognak vallásos iskolákba nem keresztények is kerülni, ezzel nincs mit tenni.
Nem tudom a helyükbe képzelni magam, mert ahol én vagyok "vendégségben", ott én tartom be a vendéglátó szabályait, nem fordítva. A vallási intézmények elsősorban értünk, vallásos fiatalokért vannak. Az értelmes vitával nincs gond, de itt nem erről volt szó, olyan köröket kellett lefutni, amin mi már túl voltunk általánosban, senkinek sem volt hozzá semmi kedve, sem a rosszindulatra. Ha valaki jóindulatúan, érdeklődve közeledik a témához, gondolhatod, hogy nem haragudna senki.
Gonodlod, hogy nem szenvedés napi szinten kigúnyolva lenni a hited miatt? Amikor én vagyok úgymond "otthon", jó helyen?
Ha szevedés neki a vallásos iskola, ne jöjjön ide, még midnig rengeteg állami iskola van. Ha nincs a városban, menjen oda ahol van,koliba. A mi iskolánkba volt aki határon túlról költözött ide, mert ide akart járni. Az én esetemben, a mi városunkban 4 másik állami, jó nívójú iskola van, és egy egyházi. És mégis ide kell iratni a csemetét...
Nem is értem, ha én húst eszek, nem megyek oda a vegán étterembe hőbörögni, hogy itt miért nem csinálnak húsos kaját is és amúgy is mekkora gyökér aki így étkezik.
Képzeljünk el egy képzeletbeli világot ahol az ország legnívósabb gimnazuimai mind muzulmán kézen vannak. Te teszem azt mérnök akarsz lenni, akkor két választásod van. Pocsék helyre mész vagy lenyeled a békát a muzulmán helyre mész. Arra szeretnék rávilágítani, hogy lehet, hogy idegesítőek, de ez nem ok, hogy a jövőjüket ketté törd. Én azt elfogadom, hogy az osztálytársaid bunkók, ez oké. De ezért mindegyik ateistát kizárni nem túlzás egy kicsit? Tudod az ateisták nem egy homogén csoport, köztük is vannak értelmesek és hülyék. Nekem speciel volt egy keresztény osztálytársam aki eléggé meg akart téríteni, de ezért nem bélyegzek minden keresztényt.
Az, hogy az osztálytársaid szidnak a hited miatt az jó?
Nem.
Lehetnének rendesebbek?
Lehetnének.
De tudod ezek az emberek semmivel sem rosszabbak mind az a gyerek, aki csak simán cseszegeti a másikat vallási nézetétől függetlenül. Minden osztályban vannak ostobák, az enyémben is voltak, de nem rakattam ki őket. Ilyen alapon senkit se vegyenek fel sehová akinek nem 5-ös a magatartás. El kell fogadni, hogy vannak olyanok, akiknek eddig terjednek az értelmi képességeik, nincs mit tenni. De emiatt nem kell egy egész közösséget általánosítva kitiltani egy intézményből. Hülyék voltak, vannak és lesznek életed minden szakaszában, úgyhogy jobb, ha megszokod már most.
"Nem tudom a helyükbe képzelni magam, mert ahol én vagyok "vendégségben", ott én tartom be a vendéglátó szabályait, nem fordítva. A vallási intézmények elsősorban értünk, vallásos fiatalokért vannak"
Megértem az érvelésedet, ugyanakkor te sem veszel figyelembe valamit. Az egyházi iskolás is szinte teljes egészében állami pénzből mennek (amit az egyház ad bele, az is javarészt az államtól jön) és most eléggé helyzetbe lettek hozva. Egyszerűen több pénzt kapnak és hát ugye kis pénz, kis foci...
A másik probléma, pedig az, hogy egész egyszerűen sok olyan kisváros vagy falu van, ahol az összes oktatási intézmény egyházi fenntartásba került és ha akarná se tudná a szülő máshová iratni a gyerekét.
Másrészt viszont heti 1 Bibliaismeret, vagy hasonló tárgy ártani nem árthat. Ettől önmagában vallásos senki sem lesz, viszont szerintem az alapműveltséghez tartozik a Biblia alapfokú ismerete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!