Mi a helyes ha a szülő nem elégedett az iskolával, de a gyerek nem szívesen menne másikba?
Már a régi görögök is tudták: "ha a kacsa úszni nem tudása miatt fullad vízbe, nem a víz a hibás".
.
"de azt látom, hogy a gyereknek elment a kedve a tanulástól."
Nos, azt kéne tudni, mi az, ami elvette kedvét.
A (gondolom általános) harmadikos gyereknek amúgy sincs nagy kedve suliba járni, otthon egy kicsit tanulni, amikor megjött a tavasz - és kinn lehetne naphosszat játszani a választott társakkal.
Mi alapján gondolod, hogy másik iskolában megjön a kedve a tanuláshoz?
Bár a gyerek érdeke az első, mi változik azzal, ha másik iskolába fog járni?
Iskolák általában nem egymás mellett vannak, mi változik a másikba járással?
Mennyivel kell korábban kelnie, mennyi többletet okoz az iskolába kísérése, aztán délután haza?
Itt vannak-e haverjai/barátai, akik hiányára hivatkozva nem érzi jól magát az új helyen - és arra hivatkozással nem lesz kedve a tanuláshoz?
Az, hogy "elment a kedve a tanulástól" nem elég infó a konkrét, a lehető legjobb válaszhoz.
Igen, általános iskola harmadik.
Én is azt próbálom kideríteni mi vette kedvét.
Egyrészt van ez a hozzáállás minden gyerek részéről, hogy a tanulás az fújjj.
A gyerekem nem akar semmi rosszat mondani a tanító nénire. Egyszer hiányzás után be kellett pótolnia valamit matekból, és azt mondta neki a tanító néni, hogy ne húzzuk azzal az időt, hogy kiszámolja, inkább csak írja be a megoldást. Ez a hozzáállás szerintem nem túl előnyös, mert azt sugallja, hogy ő esetleg nem képes rá.
Más tárgyaknál is észrevettem ezt, mintha látszat tanítás folyna. A munkafüzet ki van töltve, a füzetbe be van másolva a megtanulandó, így az anyag bizonyítottan le van adva. De hogy ez mennyire mély tudás az nem érdekes.
Mivel itt egyébként jó barátai vannak, nem feltétlenül vinném el, de egyre inkább azt érzem, hogy nem ragaszkodom ehhez a sulihoz. Illetve nem tudom: ez máshol is így megy vajon?
Köszönöm a sok hasznos választ.
Harmadikos, kicsi még, hidd el, le van adva az anyag. Ilyenkor még "alkalmatlan" arra a gyerek, hogy csak másolja le, aztán jólvanazúgy. Ha így történik, akkor tele van hibával. Javítatlan hibával.
A matekos példád meg nekem inkább pont azt sugallja, hogy a tanítónéni szerint ki tudja számolni, tehát adott esetben (egyszer, 1 db hiányzás után) ne húzzák ezzel az időt, írja csak be a megoldásokat, hiszen nem fontos neki magyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!