Hova járassam iskolába a gyermekem?
Gyógypedagógiai iskolát javaslom vanak igen jó iskolák e tekintetben is .
Sok problémája lesz egy sima iskolában mind a gyerekeknek mind a tanárnak a gyerekedel mert nem tudnak majd gyereked miatt haladni normál tempóban.
És nem osztogatják ezt között minden gyereknek.
Én gyógypedagógus vagyok egy normál általános iskolában. Tudod, hogy mit biztosít a törvény a gyerekednek, ha normál suliba viszed? Heti kettő órát a gyógypedagógusával. A többit az osztályában. Mindezt úgy, hogy a tananyaga, tankönyvei teljesen eltérő, mint a többinek (mert ha ugyanaz lenne, nem bírná a tempót). Gyakorlatban: mialatt a tanító néni a f betűt tanítja a teljes osztálynak, a tiédnek tanítsa a m betűt. Képtelenség. Egy olyan osztály kell neki, ami az ő tempójában és az ő igényeit figyelembe véve halad.
Egyébként a gyógypedagógiai iskolák zöme nagyon jó, sokkal felkészültebbek és sokkal felszereltebbek. A gyógypedagógusok ott szuper szakemberek mind, nincs akkora szórás, mint a normál iskolákat ellátó gyógyepedagógusok között. (Már bocs, én is az utóbbi vagyok, mégis ez a véleményem.) Ha már F70es kód van, akkor szerintem a legjobb választás a speciális iskola.
Kedves Kérdező!
Én is pedagógus vagyok, van ilyen helyzettel tapasztalatom. Írhatok privátot?
Nekem sni-s mindkét gyerekem, igaz adhd-val és beszédfogyatékkal.
A fiam a súlyosabb. Neki az oviban az óvónők és a gyógypedagógusok is a helyi speciális iskolát javasolták. Igaz, neki normál iq-t mértek az alacsony tartományban, de nagyon ellenállt minden feladatnak, nagyon szórt a figyelme, és leginkább a társaival nem jött ki jól.
Én elmentem a helyi gyógypedagógus suliba beszélgetni az ofővel, és ismertem is olyat, aki onnan menekítette ki a gyerekét. Ezek után úgy döntöttem, hogy marad a normál általános iskola.
Kerestünk olyan sulit, amit mindenki ajánlott, elmondtam a leendő ofőnek milyen a gyerek, vállalta. Aztán nem őt kaptuk. Pályakezdő tanár volt az egyik tanár, a másik meg egy idősebb nő. Eleinte jól ment minden, aztán a pályakezdőt kirúgták, a másik meg kórházba ment. Innentől elszabadult a pokol, nem volt tanár az osztályban, legtöbbször csak egy ped. asszisztens, az órák alig-alig voltak megtartva, az osztály szétesett. Hozzáteszem volt 8 db sni-s gyerek az osztályban, köztük autista is. Amikor az ofő visszajött a kórházból, elindult a családom ellen a bosszúhadjárat. Behívtak, hogy vigyem el a gyereket sürgősen a suliból (meg még rajtunk kívül 4 másik anyukát). Én megmondtam, hogy eszemben sincs, vállalták, kezeljék. Innentől ott bántották a gyereket, ahol értek, minket meg feljelentettek, hogy biztos bántalmazzuk otthon a gyereket.
Ezek után persze elvittem a gyereket, most 2 éve járunk a helyi körzetes suliba. Nem mondom, hogy nem volt gond, de kezelik. Fel sem merült, hogy ne lenne integrálható a gyerek. Magatartása 3, de egyébként csinálja szépen amit kell, csak iszonyat sokat dumál órán (is).
Tudom, kicsit más a helyzet, mint nálatok. De a következő tanulságot vonnám le: próbáld meg a normál sulit. Készüljetek fel a kudarcra. Ha kettes tanuló, akkor kettes tanuló, nem számít. Ha a első suli nem jön be, váltsatok. ha a második sem, akkor menjen a speciális suliba.
Értem én, hogy neki az lenne jó, ha az ő tempójában haladnának, de a speciális suliról azért azt tudni kell, hogy nem kap rendes bizonyítványt. 9 év után 6 elemit.
Nem tudom persze mennyire súlyos a helyzet, de sokat fejlődhet még. Ha speciálisba adod, akkor ezzel elintézted a jövőjét egy életre, amíg él, neked kell eltartani. Azért ezt nem árt fontolóra venni. Pláne, ha te otthon úgy látod, hogy nem szellemi fogyatékos.
Sokszor félrediagnosztizálják a gyerekeket, ha nem működik együtt, nem fognak neki könyörögni, simán beírják, hogy nem tudta. Én bent voltam minden vizsgálaton, láttam.
Az én fiamnak pl. 88-as iq-t mértek, ami szerintük még nagyon jó. De láttam, hogy miért, a gyerek nem értette, visszakérdezett, azt mondták, nem lehet még egyszer elmondani. Erre rávágta, hogy akkor nem tudom, és beírták, hogy nem tudja. Te bent voltál a vizsgálaton? Láttad, mit produkált?
Azért a 88-as iq igencsak marhaság, matekból a legjobb az osztályban, helyesírás is nagyon jó, az olvasásértés egy kicsit nehezebben megy.
És kudarcélmény lesz az iskola, igen. Erre fel kell készülni. De szinte minden gyereknek az. De ha meg bírná a normál tempót, akkor az sem jó, ha egész nap csak rajzolgatnak, aztán meg nem lesz munkahelye.
Adj neki egy esélyt. Ha nem megy, még mindig átmehet a speciális suliba. Onnan viszont nem mehet át a normálba.
2-es mégis honnan veszed, hogy van esélye később átmenni normál iskolába? Nekem a gyógyped suliban mondta az ofő, hogy elméletileg van rá lehetőség, de a gyakorlatban még soha nem fordult elő.
A szép pedagógiai program mögött azért nem árt a valóságot is ismerni. Én nem kétlem, hogy vannak az országban normálisan működő speciális iskolák, de mielőtt oda adod a gyereket, jó lenne, ha beszélnél olyan szülőkkel is, akik oda járatják a gyereküket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!