Kisiskolás gyermeked mennyire van leterhelve?
Harmadikos, de nem olyan régen volt az 1-2. osztály.
Én nem éreztem, hogy le lenne terhelve, rengeteget unatkozott, házit szinte sosem hozott haza (most már igen, van tanulnivaló), sosem volt az iskolától fáradt.
Ha jön is haza írásbeli házi, az még most sem több 10 percnél (ami mondjuk egy figyelemzavaros gyereknél majd 1 óra, de ha a nettó időt nézem, amit mondjuk nem a radírja katapultálásával vagy az ablak bámulásával tölt, akkor 10 perc).
Eddig 1x kapott házi-hiányért egyest. Fura, mert még szünetben rájött, hogy hiányzik, és valamit írt, tehát volt házija, csak rossz. Mindegy, nem is értettem, ott nem is vagyunk jóban a tanítóval.
Amúgy 1-2.-ban lehetetlen volt, hogy ne legyen kész a hízi. Felírják a táblára, napköziben csinálják, ha haza kell hozni, jelölik, fb-on pedig megjelenik. Van tanító, aki krétára is kiteszi.
20as válaszoló: most másodikos, és igen valószínűleg ő egy szorongósabb gyerek. Akit kérdeztem anyukát, annak a gyerkőce fel se vette az egyessel fenyegetődzést, míg mástól hallottam, hogy a szünetben sírt a kislánya, hogy nincs kész a leckéje.
Tavaly sokszor inkább csak a szorgalmi volt hazahozva, tehát már akkor is igyekeztek úgy adni, hogy itthonra is maradjon feladat. Tavaly is megküzdöttünk, mert délután már nagyon nehéz volt vele, három sor írni való is egy órán át tartott. Hétvégén is ellenkezett. Most már belejött, ügyesen, gyorsan meg tudja csinálni, a mennyiséggel van gond. Már a napköziben se tudják úgy leellenörizni, kijavítani nekik a leckét, mint tavaly. Az lesz most, hogy megpróbálom kivenni a napköziből.
Leckehiány pedig azért lehet nálunk, mert egyrészt a gyerekek fel se írják, másolni kell a tábláról, másrészt a tanár se adja meg külön, hogy ellenőrizni lehessen.
Így ha meg se csinálják az összes leckét, lehet el se fárad úgy a gyerek és a fekete pont se volt elég sajnos, ezért jár most egyes. Talán ha a szülőknek szólna a tanár jobban járnánk. Vagy nem adna ennyi leckét.
Amúgy néha annyi lecke van, hogy a leckefüzet napi rubrikája teljesen betelik. 3-4 feladat matekból, írás a füzetbe, 2-3 feladat nyelvtan, vagy egy oldalnyi a szövegértéses könyvből. 3x olvasni az olvasmányt, most már fogalmak is fel vannak adva tanulni, nyelvtanból és az olvasókönyv fogalomtarából. Ha idegen nyelvből is van lecke, azt meg fel se íratják velük sehová. A leckéhez a gyerekeknek egyedül kell bepakolni, ha pont bent maradt az a füzet vagy könyv, amiből a lecke nem készült el, akkor is leckehiány lesz. A napközire tavaly sok panasz volt, nagyon kiabálós a tanárnéni, de gondolom a fáradt gyerekekkel neki is küzdenie kellett. És volt, hogy amikor készen volt a gyerek előbb, akkor még plussz feladatot is adott neki. A szorgalmit meg nem csinálhatta meg. :-(
Azt hittem hasonlóan megy máshol is, csak az enyém nem bírja. :-(
Azért remélem, azt látod a saját leírásod alapján is, hogy itt igen erősen a tanító a ludas a dologban?
Nálunk mindig van szülő, aki lefotózza a táblát, hátha valamit nem csináltak meg vagy gyakorolni kell, vagy beteg gyerek szülője kéri... persze ehhez az is kell, hogy be lehessen menni a terembe.
És a gyerek harmadikos, de még mindig végigveszik, hogy mit kell a táskába tenni (enyém persze nem teszi), és problémásabb gyerekeknél néha le is ellenőrzi a tanító, hogy eltette-e (ekkor derül ki, hogy nem), vagy szól nekem, hogy mit kell hazavinni és még indulás előtt átnézem én a pakkját.
Igen, látom én is, hogy a tanár a ludas -meg a gyerek se bírja ezt a tempót - bár lehet később jó dolog lesz ez, ha ennyire rá vannak kényszerítve az önállóságra.Szólni nem lehet semmiért sajnos. Nálunk kb a legelején lehet, hogy segitettek a bepakolással, de nem igazán hiszem azt se. Azt mondta a kislányom elsőben, azt hoz haza hét közben, amit csak akar. Ő szereti haza hozni az órai munkákat is megmutatni, így ebből nem volt gondunk. 1x hagyott bent egy füzetet, amiben lecke volt, sírt is miatta, de akkor még feketepontot se kapott.
Az iskolába a szülőknek bemenni nem lehet.
A hiányzás pótlása is nehézkes, kérni kell mindig és azt szokta mondani, hogy a szülők oldják meg egymás között. Így már kellemetlen elkérni tőle, nem akarja az ember mindig zavarni. Idén 4 napot hiányzott a gyerek, három napi anyagot küldött, a negyediket már nem. Igaz akkor hazahoztak mindent, de így is volt hiányunk a pótlásban, mert pl 4 könyv van matekból, és pont elfelejtette már a kis osztálytársa estére, hogy azon a pénteken melyikben dolgoztak.
Nem is gondolja, hogy ha csak azt viszik haza a gyerekek, amiben lecke van (vagy azt se), hogy tudná megmutatni az órai munkát. Látom, hogy sok minden nem jól megy, de azt gondoltam én várok el túl sokat.
Bár mi harmadikosak vagyunk, nem volt könnyebb az első és a második. Kéttannyelvű. Nálunk a nyelvvel nincs gond. Viszont minden mással igen. Olyan tetemes mennyiségű házit ad minden nap és hétvégére is hogy szó szerint nincs élete a gyereknek. Sokszor nincs nyoma mit csinálnak órán, minden egyes feladat ami a könyvekben és mf-ben van, itthonra kapjuk meg. Van napközi, de nincs értelme. Ellenörizve nincs semmi csak "láttamozva".
Epp ezért 3órakor elhozom és otthon írunk meg mindent. Ez minden nap minimum este 7ig tart. Jövőre sima átlagos egyszerű iskolába iratom át, remélem sikerül jó Tanítót kifognunk, mert sajnos választani nem lehet.
26-os, bizony ide nem engedik be a szülőket. Sőt hallottam olyat is, hogy valaki reggel ki akarta hívatni a tanárt egy kérdés erejéig és az volt rá a válasz, hogy írja be az üzenőbe. Sajnos nincs ismerősünk felsőben, pedig ez jó ötlet.
27es, hát a Tiétek is hasonlóan hangzik :-(. Priviben megírhatnád, hogy melyik iskola ez.
Vannak napok, amikor teljesen jó a házi feladat mennyisége, nagy ritkán előfordult, hogy lecke se volt. De ha ez csak még rosszabb lesz, az elkeserítő. Én is megpróbálom kivenni a napköziből. Még az a lehetőség is van, hogy az idegen nyelvet leadni, bár nálunk se az okozza a fő gondot. Bár biztos fárasztóbb így egy tesi óra, meg egy rajz, mint a sima alapoktatásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!