Kisiskolás ne járjon semmi iskolán kívüli elfoglaltságra, csak tanuljon és játszon, mit gondolsz erről?
Egyetértek.
Ha nem akar ő maga kifejezetten járni valahová, akkor én se erőltetném.
Megj.: Vekerdy szerint a gyerek legfejlesztőbb tevékenysége a szabad játék.
Szerintem itt inkább az a lényeg, hogy ne erőltessük rá a gyerekre a saját vágyainkat. Ha szeret úszni, élvezi, hadd menjen. De ha igazából csak én akartam volna úszóolimpikon lenni, akkor a gyerekemre nem szabad ráerőltetni az úszásórát. Ez nem mindig egyszerű, mert sok gyerek "kiszagolja" a szülői elvárást, és a sajátjaként azonosítja a szülő által belenyomott vágyat.
Meg persze húzni kell egy értelmes határt: attól még, hogy az egyik barátja focizni jár, a másik zongorázni, a harmadik sakkozni, a negyedik meg agyagozó szakkörre, ne járjon ő is mindegyikre, ha akarná se, mert hosszú távon nem fogja bírni, és nem marad ideje másra (például arra a bizonyos szabad játékra). De összesen heti kétszer másfél óra elfoglaltság még belefér.
Meg persze olyan tanítót kell választani, aki nem 3-4 órányi házi feladatot ad, hanem összesen 1, maximum másfél óra legyen egy napra. Az én tesóm a napközi után még estig írta otthon a házit, mert olyan sokat kaptak már alsóban is. Minden nap volt pl. egy egész oldal írásgyakorlás - a mai világban teljesen értelmetlen. Meg hasonlók. A mi osztályunkban annak idején 3-4 sor volt az írás házi feladat, nem egy egész oldal... Persze nem könnyű ezt tanítóválasztás előtt megtudni, de talán nem is lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!