Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Túl korán adtuk iskolába?...

Túl korán adtuk iskolába? Iskolából vissza az oviba?

Figyelt kérdés

A kisfiam áprilisi születésű, napokon belül 6,5 éves lesz.

Most kezdte az iskolát, amit szeret, nagyon lelkes, szépen dolgozik, a tanítónő dicséri, mert szorgalmas, segítőkész, szépen teljesít.

Miért adtuk suliba? Most tavasszal költöztünk, döntenünk kellett, hogy az előző ovijából kiemelve bekerüljön-e plusz egy évre a helyi oviba (ez egy közösségváltás), aztán jövőre, 7 évesen menjen suliba (ez még egy közösségváltás lett volna). A sulival, a tanítókkal ismerkedtünk, szimpatikus volt az iskola, a nevelők, főváros agglomerációjában egy pici falusi iskola nagyon modern környezetben, hihetetlen családias légkörben kevés kisdiákkal. Meggyőzött minket, amit láttunk: ideális hely a helyi suli egy kisdiáknak a sulikezdésre.

Most járunk a 3. hétben (tudom, még szinte bele sem lendültünk), a suli, az osztálytanító fantasztikus, a fiunk nagyon szereti, mi is elégedettek vagyunk. Viszont egy dolog aggaszt: a fiúosztálytársak kipécézték maguknak a kisfiunkat mondván, nem helyi gyerek, "olyan új",cikizik, hergelik, néha (nem vérremenően, de) bántják is (ellökik tesin). A kisfiunk elég vagány, egy ideig lepereg Róla, aztán, amikor elege van, nekimegy a fiúknak, visszalök, Ő is verekedni kezd. Az biztos, hogy sosem Ő provokál, ezt a tanító is megerősíti. A tanító kezeli a helyzetet, szerinte most az elején zajlik a csoportdinamika, nem a kisfiam az egyetlen, akivel packáznak, mindenki sorra kerül, csak a kisfiam, lévén valóban új a közösségben, talán többször kerül sorra. Ennek ellenére játszanak is Vele a gyerekek. Ma azt kapta meg a fiúktól, hogy Ő a legkisebb, ami igaz is, a 15 gyerek zöme szerintem már betöltötte vagy most tölti a hetet.

Szerintetek érdemes lenne kivenni, egy évet mégiscsak a helyi oviba járatni, ahol barátokat gyűjthetne, az ovisok talán még nem olyan kegyetlenek, kritikusok? Jövőre már Ő is 7,5 éves lenne, nem Ő lenne a legkisebb, hátha kellő magabiztosságra tenne szert.

Persze, nem most azonnal döntenénk, vàrnánk még, hátha alakul, de azt semmiképp sem szeretném, hogy elmenjen a kedve az egésztől. Meg nem is értem, miért pont az én kisfiam? Barátkozó, jókedvű, beszédes, miért szúrja a többi gyerek szemét?

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, bocsi, hosszúra sikeredett.

2019. szept. 17. 17:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
95%
Nincs lehetőség már visszavinni az oviba, az elsőt tudja újra járni, ha mégis évet kellett volna halasztania.
2019. szept. 17. 17:22
 2/12 anonim ***** válasza:
94%
Még ha lenne is lehetőség visszamenni ( de nincs), akkor sem lenne jó ötlet.
2019. szept. 17. 17:23
 3/12 A kérdező kommentje:
Kedves 2-es, köszönöm, hogy válaszoltál. Szerinted miért nem lenne jó ötlet visszavinni?
2019. szept. 17. 17:26
 4/12 anonim ***** válasza:
87%
Ha a helyi suliban az a bajuk vele, hogy "új", akkor a helyi oviban nem lenne az? Fölösleges kirángatni innen ha alapvetően egy jó iskola, mindenhol vannak ilyenek. Lehet mashol mas miatt piszkálnák. Ameddig nem viszik túlzásba, szerintem hagyd a fiadat maga megoldani a helyzetet. A tanítónők is ott vannak. Nyugi, majd befogadják idővel.
2019. szept. 17. 17:27
 5/12 anonim ***** válasza:
91%
Ha a régi helyen ment volna suliba, ott sem biztos hogy sok ovis társa lett volna vele egy osztályba. Most év elején alakulnak ki a "hatalmi" helyzetek, úgymond elnyomók, elnyomottak, ki az akit ki lehet cikizni, ki az akit nem... Inkább le kell vele ülni beszélni, hogy álljon ki magáért! Hívjatok át osztály társat, barátkozzon, legyen akire számíthat, aki egyedül van az gyenge, azt kipécézik. Ez egy helyzet, neki kell megoldania, ez van ha új közösségbe kerül a gyerek! De tudsz neki segíteni, biztasd!
2019. szept. 17. 18:00
 6/12 anonim ***** válasza:
94%
Képzeld el, hogy elviszed. Kudarcként fogja megélni, ráadásul akik most piszkálják, jövőre is fogják...
2019. szept. 17. 18:30
 7/12 anonim ***** válasza:
22%

A lanyom is 2x jarta az elsot.

Amasodik alkalommal volt par beszolas h bukott de a tanarno helyre tette a gyerekekt. Amigy vele egyutt meg ket gyerek jarta ujra.

Most masodikos erettebb mint a tobbi talpraesetebb jobban tud teljesiteni(de hulye szo) szoval alapvetoen osszessegeben nem jart rosszul.

2019. szept. 17. 19:57
 8/12 anonim ***** válasza:
83%

Szia!

A leírásod alapján minden szuper az iskolában, kivéve, hogy vannak gyerekek, akik „kikezdik” a fiadat… Nos, én ezért nem vinném máshova (vagy vissza az oviba), mégpedig azért nem, mert szerintem a tanítónak igaza van, most még nagyon alakul a „csoportdinamika”, amiben sajnos benne vannak ilyen helyzetek is. Ha ezt a tanító látja és kezeli, akkor azt gondolom, idővel le fognak csillapodni.

A fiamat (aki már bőven felsős) mindig is nagyobb növésű volt az átlagnál, és évvesztes, így 7 éves múlt, mikor suliba ment, mégis szekálták páran elsőben. Ami ebben az igazán érdekes, hogy néhány ilyen kis „agresszorral” a következő évben már a legjobb barátok lettek, és bár már rég más sulikba járnak, a mai napig összejárnak (és nem verekedni, nagyon jó fej srácok mind :)). Az egyik barátja nemrég ki is jelentette, hogy pontosan emlékszik, tudja, milyen rossz fej volt elsőben.

Ha csak a te fiaddal szívóznának, az más helyzet lenne, de ilyen szituban én még simán adnék időt, hogy kiforrja magát a közösség. Pláne, mert sajnos tapasztaltam, milyen az, ha a tanítók és az iskola rosszak, nem a gyerekek – és sok ismerősöm tapasztalatai alapján azt mondom, egy jó tanító kincset ér.

2019. szept. 17. 20:08
 9/12 anonim ***** válasza:
73%

Oviba vissza nem lehet vinni ez biztos

Ha jó tanító néni akkor várjál még ha amúgy jól tanul gyereked.ha késöbb sem csitulnak a dolgok akkor gondolkoz el hogy keresel másik normális sulit.normálisabb osztály közösségel.

2019. szept. 18. 05:43
 10/12 anonim ***** válasza:
78%

Á innen már nem viheted vissza az oviba.

Az teljesen égő és biztos megviselné a gyereket, sokat ártanál vele.

Hogy tálalnád neki? Figyelj kisfiam, úgy gondoltuk inkább visszateszünk az oviba, mert úgy látjuk nem való még neked az iskola - vagy hogy?

Ráadásul akik ma az osztálytársai, azok jövőre ugyanúgy ott lesznek az iskolában (mégha másik osztályban is), és tudni fogják h a fiad visszatették az oviba, biztos sokat csúfolnák érte, valószínű a jövőre osztálytársai is megtudnák.

2019. szept. 18. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!