Mi a teendő ebben az esetben?
Hosszú lesz:
2 éve külföldre költöztünk. Lakcímet meghagytuk sógoréknál, mert úgy volt, hogy csak ideiglenesen megyünk ki. Ott laktunk korábban.
Családi pótlékot nem mondtuk le, fizettük belőle magunk után a tb-t (sőt még hozzá is kell tenni, mert a csp 12200, a tb meg 2x7320). Külföldön nem kapunk családit.
A probléma az, hogy mint decemberben kiderült sógorék kényszer kijelentést csináltak következő hónapra, ahogy kimentünk és nekünk nem szóltak. Új útlevelet csináltunk, akkor derült ki, hogy a lakcimünk nem érvényes majdnem 2 éve. A családit viszont azóta is utalják, csakhogy most megijedtünk, hogy mi lesz, mert elvileg akkor jogosulatlanul kaptuk.
Mit kellene csinálni?
A) Kaptam új lakcimkártyát, amelyen külföldi cím szerepel. Tehát e hónapi időponttal lemondanám a családit és a tb-t, mintha most mentünk volna ki. Kérdés, hogy vajon meglátják-e, hogy 2 éve nincs állandó lakcimem...
B) nem csinálok semmit, fizetem tovább a tb-t, kapom a családit... így meg attól félek egyszer kibukik, h nincs lakcím és akkor gáz lesz
C) bejelentkezek más rokonhoz, egy időre, mondjuk nyárig, aztán kijelentkezek és lemondom a csp-t.
5 éves.
Állandó lakcím alapján van a jogosultság és nyilatkozni kell, hogy más országban nem kapunk, nem?
Lényegtelen, a teendő mi ebben az esetben?
Még vissza is fizetném, ha a nav a tb-t visszaadná, mert akkor azt is jogosulatlanul fizettem. Így pluszba jönnék ki, de szerintem esélytelen.
Hogy lehetne ezt megúszni anélkül, hogy szarul jönnék ki belőle?
Beszélj polgárjogban gyakorlott ügyvéddel. Mit javasol.
Igaz, hogy pénzbe kerül, de általában szokták tudni, h. mit a legcélszerűbb ilyenkor tenned.
Az ERŐ legyen Veled!
Köszönöm mester.
Kérdés, hogy ellenőrzik-e, amikor lemondom a lakcimemet? Látják-e, hogy mióta nincs?
Ha igen, akkor lehet jobb lenne bejelentkezni valahova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!