Kaphatok e méltányossági alapon csedet és gyedet?
Ez alapján sajnos jár neki,nem tudom megvannak e a feltételei hozzá. CSED és GYED akkor is kapható ha nem jár!
2016-12-04 Dr. Aukszi Tamás
A jogszabályok meghatározzák, hogy ki, mikor és milyen összegben jogosult a családtámogatáshoz kapcsolódó pénzbeli ellátások igénybe vételére, ám sajnos vannak olyan esetek, amikor a szülő csecsemőgondozási díjra (CSED), illetve gyermekgondozási díjra (GYED) nem jogosult. Kétségbe esni ekkor sem kell, mivel e cikkből kiderül, hogy
Mikor igényelhető méltányosságból CSED, illetve GYED?
Akkor, ha a szülő CSED-re, illetve GYED-re nem jogosult, mivel a szülés napját megelőző két éven belül nem rendelkezik 365 napi munkaviszonnyal. A hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díj (diplomás GYED) esetén méltányosság gyakorlására nincs lehetőség.
Milyen időtartamban kapható méltányosságból CSED, illetve GYED?
A méltányosságból megállapított CSED időtartama maximum 168 nap lehet, míg GYED esetében legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig lehet méltányosságot gyakorolni.
Mekkora összegű lehet a méltányossági CSED, illetve GYED?
A méltányosságból megállapított CSED összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresénél, míg a GYED összege a minimálbérnél nem lehet magasabb. A CSED-re való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja. A GYED-re való jogosultság kezdő napja a CSED lejártát követő nap.
Amennyiben méltányosságból engedélyezésre került a CSED, az még nem jelenti azt, hogy a GYED is járni fog méltányosságból!
Mi alapján bírálják el a méltányossági kérelmet?
Az elbírálásnál figyelembe veszik, hogy a kérelmező
mennyi időt töltött munkaviszonyban,
mennyi volt a 30 napnál hosszabb megszakítást megelőző munkaviszony időtartama,
milyen jövedelmi viszonyokkal, életkörülményekkel rendelkezik,
milyen egyéb méltányolható körülménnyel rendelkezik (pl. hány gyermek eltartásáról gondoskodik).
Ki bírálja el a méltányossági kérelmet?
A fővárosi, illetve a megyei kormányhivatal bírálja el és ő is folyósítja az ellátást. A méltányossági határozat ellen nem lehet fellebbezni, csak jogszabálysértésre hivatkozva, bírósági felülvizsgálatot lehet kérni a lakóhely/tartózkodási hely szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróságnál.
Hová kell benyújtani a méltányossági kérelmet?
A méltányossági kérelmet a munkáltatóhoz kell benyújtani. A munkáltató a kérelmet és a rendelkezésre bocsátott valamennyi dokumentumot a kérelem kézhezvételétől számított 5 napon belül továbbítja a székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz.
A méltányossági kérelemnek tartalmaznia kell a közös háztartásban lakók számát, valamint nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről.
Csecsemőgondozási díj (CSED), Gyermekgondozási díj (GYED)csecsemőgondozási díj, CSED, GYED
A dologtalan rossebeknek mindig szerencséjük van. Potyogtassatok csak a semmire,tiétek az ország,és a hatalom mindörékké ámen.
Ez már nagyon kezd elmenni kamu irányba.
És előtte dolgoztál?
Nem sajnos! Gyesen voltam
Rendes bejelentett munkáim voltak eddig
előző gyereknél is a 28.500ft gyest kaptam, nem volt munkám "bejelentett"
Látod kérdező, ha dolgoznál magadnak is kifizethetnéd egy amúgy nem is drága Görögországi nyaralást ;)
(Inkább el sem mesélem, hogy én vagy a többi dolgozó barátom mely különleges országban járt már a szülei segítsége nélkül)
Büszkék lehetnek rád a szüleid! Nagyon életrevaló leányzót neveltek.
De sajnos mindig a h...lyéknek van szerencséjük.
Őszintén én senkitől nem sajnálom a pénzt, csak az ilyenektől mint te ;) mert egy nulla vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!