Hogy járok jobban anyagilag? Bővebben lent.
Jelenleg itthon vagyok gyeden szeptemberben lesz 2 éves a kisebbik fiam. Most derült ki hogy újra babát várok, októberben érkezik. A leendő babára mikotól milyen pénz támogatás jár? 13. héttől kérhető a családi adókedvezmény? Ilyenkor újra táppénzre kerülök vagy az nem jár? A szabadságot kiadja/kiadhatja a munkáltató vagy tovább gyűlik?
Hallottam olyat is hogy a munkáltató elintézheti, hogy papíron visszamegyek, megkapom a fizuemelést(amit nem kaptam mióta itthon vagyok) és magasabb lesz a csed és gyed összege?
3 gyerekre mennyi a csp?
Köszönöm a válaszokat és a segítséget!
Ha volt közben fizuemelés akkor érdemes megszakítanod a fizu nélküli szabit, hogy az emelést te is megkapd. A kedvezményszabály alapján pedig majd a csed gyednél megnézik hogy az első babára kapott összeged vagy a szerződés szerinti béred alapja a jobb és azt kapod. Nem kell hozzá ténylegesen dolgozni.
Ha van alapja természetesen mehetsz a gyes mellett tpre ha megszakítod a fizu nélküli szabidat. És nem igaz hogy ezt nem szeretik a munkáltatók. Nekem a másodiknál így volt. Most a 3.nál nem volt rá szükség. De a másodiknál ez volt a megoldás. Ők javasolták amikor bejelentettem, hogy terhes vagyok. Ugyanis mire elfogyott volna a felgyűlt szabin és utána eljöttem volna csedre kb 1 hónapot tudtam volna dolgozni, így felborult volna a cég élete is, hiszen aki a helyemre került el kellett volna küldeni aztán újra felvenni valakit. Csak macera lett volna belőle, így inkább 3 hónap tp lett.
A legjobban akkor jársz ha:
- visszamész a céghez gyed mellett (gyedet nem mondod le), megíratod az új szerződést
- dolgozni nem mész be, hanem kiveszed az összegyűjtött szabikat, már az emelt fizuval
- mikor lejárt a szabi elmész táppénzre, amit szintén már az emelt fizuból számolnak
- 12. héttől igényled az adókedvezményt (vagy te vagy a férjed vagy megosztva)
- mikor megszületik a baba megigényled a csedet, amit már szintén a magasabb bérből számolnak
- ha lejárt a gyed, akkor igényelsz gyest a táppénz mellé
- októbertől már gyest és csedet is kapsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!