Mit tehetnék, hogy visszavegyenek terhesen a munkahelyemre?
6 hetes vagyok, mikor kirúgtak (3hete) nem tudtam, hogy babát várok. Olvastam a neten mindent már, hogy visszakell vennie a munkáltatómnak, azonban felhívtam egy jogi tanácsadót és azt mondta a hölgy a telefonban, ha nem tudott a babáról a főnököm, mikor felmondott nekem, akkor semmit sem tehetek :/ (még én sem tudtam róla). Nem szeretnék elesni mindenféle pénztől,nem ezért dolgoztam évekig, csak pont rosszkor jött e6 a létszámleépítés. Köszönöm a válaszokat!
Egy elkeseredett 6 hetes km
Sajnos csak akkor érvényes a várandóság miatti felmondási védelem, ha a munkavállaló nő várandósságát a felmondás előtt bejelentette.
Munka törvénykönyve:
65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(2) A felek megállapodása esetén - legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig - a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap42
tartama alatt.
(4) A (3) bekezdés szerinti védelem alkalmazása szempontjából a felmondás közlésének, csoportos létszámcsökkentés esetén a 75. § (1) bekezdés szerinti tájékoztatás közlésének időpontja az irányadó.
Egy cikk erről:
11, amikor havonta változik a jogszabály, akkor nem kéne öt éves cikkre hivatkozni...
Kérdező, az Mt előírása erre az esetre, hogy ha a felmondás közlését követően közlöd a várandósságot, 15 napon belül visszavonhatja a felmondást a munkáltató (Mt 65§).Ha nem vonja vissza, fordulhatsz az EBH-hoz illetve Bírósághoz.
A te közlésedtől kell számolni a 15 napot. Tehát felmondott, te szóltál két hét múlva, onnantól van 15 napja.
Én a helyedben előbb a törvény hivatkozott szakaszával a kezemben mennék a munkáltatóhoz, hogy állítsa vissza a jogviszonyt, ellenkező esetben bírósághoz fordulsz (erre nem vonatkozik a 30 napos határidő), ők meg tuti visszaállítják, ha a fogantatás időpontja feltételezhetően a felmondás előtt volt, és azért itt egy-két napról van csak szó.
Pont a lényeget nem kopiztam be:
65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(2) A felek megállapodása esetén - legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig - a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap42
tartama alatt.
(4) A (3) bekezdés szerinti védelem alkalmazása szempontjából a felmondás közlésének, csoportos létszámcsökkentés esetén a 75. § (1) bekezdés szerinti tájékoztatás közlésének időpontja az irányadó.
(5)43 A munkavállaló a (3) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott körülményre akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta. A felmondás közlését követő munkavállalói tájékoztatástól számított tizenöt napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja.
(6) A felmondás visszavonása esetén a 83. § (2)-(4) bekezdését kell alkalmazni.
1 éves cikk:
ez alapján maga a várandósság felmondási tilalmat keletkeztet és ezt visszamenőleg is lehet igazolni.
De mivel úgy látom a hozzászólók között sincs egyetértés, szerintem még mindig a legjobb amit tehetsz, hogy elmész egy munkajogis ügyvédhez.
11-es, remélem ezt a 2013-as cikket te sem gondoltad komolyan...főleg hogy azóta változott a törvény pár dologban...
Már egy jó ideje nem kell bejelenteni a terhességet a védettséghez. Sőt, még akkor is megállja a helyét ha még maga a terhes nő sem tudott a felmondás közlésekor a terhességéről.
Kérdező! Már ott is irtam, és most is csak azt tudom írni hogy keress egy munkajogászt. Mielőbb, mert később jóval macerásabb lesz pereskedni évekig, kisbabával bíróságra járkálni, minthogy most kifizetnél egy jogásznak egy tanácsadást és irna egy levelet a munkáltatónak hogy erre és arra a jogszabályra hivatkozva kéritek a munkaviszonyod helyreállítását, a felmondás visszavonását. De ezt gyorsan meg kellene már tenned ha nem akarsz százezres, neadjistem milliós tételtől elesni később, ahelyett hogy itt irod ki már legalább a második kérdést. Hidd el a jogász lebele eokat nyom a latva, nem valószínű hogy megérné nekik fenntartami a felmondásodat. Utoljára kérlek, keress sürgősen egy munkajogászt és ne sajnálj kifizetni neki pár tízezer forintot erre. (egy jogász)
Utolsó! Sajnos sokan sajnálják ilyenre a pénzt (sokszor csak kapni szeretnek az emberek és ingyenes tanácsadást akarnak ahol megmondják a tutit, de sajnos mindennek ára van, míg ezt nem látják be nincs esély)
Én nem sajnáltam közel 20ezer ftot kifizetni pár éve egy Tb tanácsadónak azért, hogy a lehető legjobb ellátási alapot kapjam a második gyerek után. Igaz előtte én is belekaptam egy kóklerbe. Ő is tanácsadónak mondta magát még pár ezret el is kért egy 3 mondatos "tanácsadásért" ami végül semmi értelme nem volt. Ellenben a másik helyről kaptam egy jó 20 oldalas kis elemzést, hogy milyen esetekben mire számíthatok sőt ő garanciát vállalt arra, hogy amit leírt az úgy van és ha a munkahely vagy bárki nem így számolna csak jelezzek neki és ő máris írja a levelet a hivatkozásokkal ( szükség is volt rá). Majd a 3. előtt is segített igaz már kevesebb összegért mivel konkrét dolgok voltak (+közben én is kikupálódtam Tb és ellátás ügyben :) ).
Szóval kérdező az én tanácsom us egy nornális munkajogász aki most még egy kis levelezéssel le tudja az ügyet, de később szenvedhetsz pár évig mire pont kerül az ügy végére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!