Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha nincs munkahelyem mert...

Ha nincs munkahelyem mert megszűnt és egyénivállalkozó leszek úgy kaphatok TB-t Gyest Gyedet?

Figyelt kérdés

Egy ismerősöm aki a TB-nél mondta hogy lehet olyat csinálni hogy egyénivállalkozó leszek de nem folytatok tevékenységet, egy havi járulékot és adót be kell fizetni, utánna táppénzre megyek, szülésig az állam fizeti a táppénzt és szülés után a CSED-GYED-GYES-t és mivel nem folytatok tevékenységet és táppénzen vagyok illet szülés után a picivel akkor nem kell be fizetnem semmit csak havonta a könyvelönek a díjját. Annyira szépen hangzik hogy ezt nem akarom el hinni. Valaki hallodt már erről? Várom válaszokat.

10hkm

2018. jan. 5. 15:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
54%

Nem teljesen így van.

Táppénzen annyit lehetsz, amennyi ideje dolgozol az adott munkáltatónál.

A táppénznek csak 2/3-át fizeti az állam, 1/3-át a munkáltató (tehát te, ha te vagy a vállalkozó).

Ha KATÁsként befizetsz 50ezret havonta, akkor a járulékalapod 90ezer körül van (tehát a csed kb 53000 Ft)

2018. jan. 5. 15:50
 2/11 A kérdező kommentje:
Nem lennék katás. Mert nem folytatnék tevékenységet. Csak sima EV lennék.
2018. jan. 5. 15:54
 3/11 anonim ***** válasza:
Sztem is addig jár a tp amennyit biztositásba töltöttél szoval egy hónapig ha csak egy havi adót fogsz fizetni. Az egyéni vállalkozó amúgy nem fizet maga után tp egyharmadot... de ha nem kapsz tp és nem folytatsz tevékenységet akkor mi alapján kapsz ellátást ? És ha nem folytatsz tevékenységet azaz szünetelteted akkor az biztositás szüneteltetése tehát fizetni kell a tb-t hogy egyáltalán ellásanak a sztk-ban.És az EÜ szolg. fizetésére nem jár pénzbeli ellátás. Vagy rosszúl értelmezem ezt a nem folytatok tevékenységet ?
2018. jan. 5. 17:16
 4/11 A kérdező kommentje:
Jól értelmezed ... sajnos :)
2018. jan. 5. 17:21
 5/11 anonim ***** válasza:
73%
Jó lenne egyszer befizetett ötvenezerért cserébe ingyen élni 3 év 8 hónapig, ugye? ;)
2018. jan. 5. 17:40
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia! Ugyan ebben a cipoben jarok, mondjuk nekem ev vegen jart le a hatarozott szerzodesem, nem hosszabbitottak, ezert jan 1tol egyeni vallalkozo lettem. Oepnel erdeklodtem illetve ket konyvelo is megerositett, szakkepzett minimalra vagyok bejelentve, februartol tappenzen leszek, meg most fizetem a magasabb jarulekot, aztan 60% at kapom a fizetesnek mint tappenz, ill meg 15 napig 70%. Sajnos ki kellett talalni valamit, hogy kapjak gyedet. Mondjuk nekem igy nem folyamatos maradt a munkaviszonyom. Neked volt benne 30 napnal hosszabb szunet?

10hkm

2018. jan. 5. 22:45
 7/11 A kérdező kommentje:
Nem értem a kérdést. Miben volt megszakítás?
2018. jan. 6. 20:49
 8/11 A kérdező kommentje:
Tudnál privibe bővebb tájékoztatást adni ?
2018. jan. 6. 20:53
 9/11 anonim ***** válasza:
Nem kell, hogy folyamatos legyen. Elmúlt 2 évben legyen meg 365 nap. Ha ez úgy jön össze, hogy minden második héten dolgoztál, az is jó.
2018. jan. 7. 13:01
 10/11 A kérdező kommentje:
Nekem az megvan bőven. De most akkor valóban van ilyenre lehetőség?
2018. jan. 7. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!