Ha most terhes lennék, kapnék valamit?
Pusztán kíváncsiságból. 20 éves vagyok, tavaly fejeztem be az iskolát, pár hónapja alkalmi munkán vagyok (napi bejelentésesen, egy hónapban max 15 napot)Nem volt még rendes munkaviszonyom, és eljátszottam azzal a gondolattal, ha én most teherbe esnék, kapnék valami pénzt? Nyilván dolgozni nem tudnék, csak az apa.
Mi/mennyi jár ilyenkor? Semmi?
Hogy élnek meg az olyanok, akik így esnek teherbe?
Szerintem semmi, talán mág táppénz sem. Aki tervezetten vállal babát, úgy kalkulál, hogy kapjon majd gyedet addig meg dolgozik v táppénz.
Aki nem az meg megy elvetetni vagy a családja segít
Családi pótlék 12.000.-/hó - alanyi jogon jár.
GYES - 28.000.-/hó - alanyi jogon jár.
Egyszeri anyasági támogatás 64.000.-, szülés után pár héttel - ha részt veszel terhesgondozáson 4 alkalommal (normális esetben ez legalább 10 alkalommal megtörténik).
Ennyit kapsz te, ha a párod dolgozik, akkor ő igényelhet családi adókedvezményt, ez 10.000.-/hó. Ha házasok vagytok, akkor már a magzat betöltött 91. napjától.
Magyarul kapsz egyszer 64E-t, havi 40E-t, ill. apuka havi 10E-t. Ez max pelenkára elég, szóval ha a párod nem keres eleget hármótoknak, akkor várj még a babával. :)
Ahogy az 5 írta úgy van.
Az a pénz nagyon kevés!mások h bírnak megélni belőle?nem tudom.
A Kisfiam 8 hónapos és már eszik gyümölcsöt-joghurtot-túrót-főzeléket -tejpépet-tápszert.plusz a vitaminok főleg így ősztől.a pelenka,popsitorlo(ez attól függ ragaszkodsz e márkához).ha ezt havi szinten kiszamoljuk nem keves!és ugye a ruha ami megintcsak kell neki eleinte elég sűrűn vásárolni....tehát ha apuka eleget keres akkor nem lehet gond ez az összeg(50000,-) azt mondom.kalkulalni kell nektek megeri-e vagy dolgozol folyamatosan 2 évet a biztonság kedvéért.
Ahogy írták előttem. Nem egy nagy összeg jár.
Viszont ha hamarosan babát vállalnál, akkor kell a szülésig 365 nap munkaviszony (2 éven belül) és a szülés napján is biztosítás.
Ezt úgy tudod elérni, ha elmész rendes munkahelyre ott vagy 4-5 hónapot és utána esel teherbe. Ekkor már csak a táppénzre kell figyelned, mert csak annyit lehetsz táppénzen amennyi a ledogozott időd. (értsd, ha 4 hónapot dolgozol akkor 4-et lehetsz táppénzen)
Szóval a legjobb amit tehetsz, az hogy legalább 9 hónapot lehúzol egy helyen és utána esel teherbe, ha valami gond lenne el tudj menni táppénzre.
De fiatal vagy még, én a helyedben dolgoznék pár évet és után a vállalnék babát.
Köszönöm az értelmes válaszokat. Egyelőre nem tervezet babát, csak azért kérdeztem
Ha véletlenül teherbe esnék mi lenne...
Úgyhogy nem szülök inkább, mint dolgozom!
Olyan kérdés volt ez, mint az,
Ha meghalnék mennyibe kerülne a temetésem..
Attól még, hogy kíváncsi lennék, nem tervezek meghalni, és egyelőre szülni sem! :)
Attól függetlenü hogy akarsz e gyereket vagy sem, keress rendes bejelentett munkát. 1 év folyamatos rendes munkaviszony kell a gyedhez. Ha nincs meg, akkor csak gyest kapsz ahogy írták ez 25 ezer, kapsz még családit aüi 12, és az apánka ha rendes munkája van, kaphat 10 ezer adókedvezményt.
Ez 47 ezer Ft. Tányleg jobb ha gyedet kapsz, de azért túlzás az is hogy ez semmire se elég max. a pelenkára...!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!