Gyes összege minimálbér/KATA?
Jelenleg KATAs vállalkozó vagyok a havi 50es.
Most lesz az esküvő, babát tervezünk.
A kérdésem (neten sajnos nem találtam konkrétumot), hogy valaki le tudná írni a gyes összegét minimálbérre/katara?
A nővérem minimálbéren volt mikor gyesre ment, most 70-80 körül kap.
Mindemellett azt olvastam h a kata csak 25-t. Ez tényleg így lenne?
Lenne lehetőségem bejelenteni magam egy családi vállalkozásba, mert kataskent is ott dolgozok, csak így volt olcsóbb+ támogatás.
Előre is köszönöm a válaszokat :)
Csed, gyed alapja főállású kisadózónál 90ezer... Kevesebb, mint a minimálbér.
Kiskapu: katáról tételes adóra váltasz, ezt az oep jogviszonyváltásként kezeli, és csak az új jogviszonyból számol. Ha ott pár nap után tp-re mész, a tp és a csed illetve gyed alapja a minimálbér másfélszerese.
Hát nővérem kislánya most 8 hónapos, de már a születés pillanatától kapja 70-80at. Akkor rákérdezek pontosan nála hogy is van.
Utolsónak is köszönöm utána nézek:)
2-es tökéletesen jól leírta.
Mivel te 50-et fizetsz havonta, ezért az alapod jóval kevesebb, mint a minimálbér, így a csed és gyed is kevesebb lesz.
Ha bejelentenek, valóban jobban jársz.
Vagy a magasabb összegű katát fizeted.
Itt csak az a kérdés, hogy a vállalkizásba mennyivel jelentenének be. Ha 150ezernél kevesebbel akkor magasabb kata fizetése a célszerű, ha többel értelem szerűen az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!