Van akinél apa kapja a gyed-et?
Figyelt kérdés
Nem rég hallottam ilyen lehetőségről, tényleg van hogy az apa igényli a fizetésén felül a baba fél éves kora után a gyed-et? Ez nagyon jó dolog, mert annak is lehetősége van gyereket vállalni akinek pl nincs elég munkaviszonya. Szerintem ez sok emberhez nem jutott még el.2017. júl. 13. 11:49
11/26 A kérdező kommentje:
Nem értelek. A 90 ezer nettónak is van egy bruttója. Akkor kiszámolják abból...
2017. júl. 13. 12:42
12/26 anonim válasza:
Igen.Nem azt kell nézni,hogy mennyit kap kézhez,hanem a szerződésén mennyi a bruttó bér.Az alapján számolják,nem nézik a nettót.
13/26 A kérdező kommentje:
A bruttó bér 70%-a?
2017. júl. 13. 13:00
14/26 anonim válasza:
A nettó bér már a LEVONÁSOK utáni bér. Még szerencse, hogy nem abból számolják a GYED-et, hiszen abból is levonják a járulékokat.
Nem mindegy, hogy a 90 ezernek a 70 %a, vagy a 136 ezernek a 70 %-a (átlagos esetben bruttó 136 ezernek 90 ezer a nettója). Mínusz a levonások.
15/26 anonim válasza:
Igen,de ha jól tudom,az az összeg is bruttó,és abból vonnak még járulékokat,és úgy lesz meg az összeg.
16/26 anonim válasza:
Bruttó 70%-a, de abból még lejön az szja és a nyugdíjjárulék is. És ugye arra is figyelni kell, hogy sok munkáltató ugyan ad 90 ezret kézbe, de ennek egy része után nem fizet adót, nem hivatalos, így az nem is képezi alapját a gyednek.
17/26 A kérdező kommentje:
Most már összezavarodtam.
Tehát van egy 90 ezres fizu ami netto. Ennek van egy bruttója ami most legyen hasraütésszerűen 140.000.
Ebből hogy lesz gyes?
140 ezer 70 %-a 98.000
A 98.000 is bruttó és ebből jön még le a levonás?
2017. júl. 13. 13:14
18/26 anonim válasza:
Így van. Ebből még levonnak 25%-ot. 15% szja és 10% nyugdíj.
20/26 anonim válasza:
Nekem a férjem majdnem 500 bruttóval rendelkezik, szóval az ő gyede maxos. Még jó, hogy ahogy lehet ő igényli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!