Hamarosan lejár a határozott idejű szerződésem, de kismama vagyok. Mik a kilátásaim?
Úgy tervezem, hogyha nem sikerül elhelyezkednem máshol, mert nem szívesen alkalmaznak kismamákat, valamint próbaidő alatt szűnne meg a jogviszonyom, stb., akkor inkább regisztrálok a munkaügyi központ és 1 hónap eltelte után pályáznék az ún. "álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatásra". KATA-s vállalkozóként fizetném a havi 50.000-t. Így jogosult leszek-e CSED-re?
Legyetek szívesek válaszolni, kérlek, mert egy másik helyről másoltam át a kérdést. Elhelyezkedni meg nem tudok sehol sem és ez a munkavállaló sem fog megszánni...
Köszönöm.
Köszönöm szépen a válaszokat, igen, én is kerestem keresztül-kasul, de nem jutottam dűlőre. Azt nem tartom jogosnak, hogy nem jár csed és gyed, hiszen "biztosítom" saját magam, de hát a jogszabály az jogszabály.
Egyébként február végén szülök, még érdeklődöm náluk, van néhány üres álláshely, talán valamelyikbe áthelyeznek.
Kérdező, légy kedves, írj dátumokat.
Mikor jár le a szerződésed, mire várod a babát. Akkor tudok számolni, megoldható-e álláskeresésivel, és leírom, mikor mit kell tenned.
Jogos! :)
A szerződés 2017.09.30-án jár le; és nagyon fiatal még az állapotom: a szülés várható időpontja : 2018.02.20.
Szerintem tök fölösleges fizetni a havi 50-t, mert a CSED amit kapnál, összegileg ennél kevesebb (47 ezer körül). Ha fizeted 4 hónapig a KATA-t, az 200.000, a hathavi CSED kb 280, ehhez képest a hathavi GYES 150. Még úgy is ráfizetésben lennél, ha bekalkulálod a 4 hónapra az eü szolgáltatási járulékot.
Utána meg a férjed mehet GYED-re (ha ő jogosult).
No, október -től 45 napig jogosult vagy eü szolgáltatásra, ezt érdemes kihasználni. November 1-től bejelentkezel álláskeresésire, ez jár három hónapig, de nem kell kihasználnod teljesen.
Szülés előtt 28 nappal kérd a csedet (ez egy napig együtt jár álláskeresésivel), majd a következő naptól lemondod az álláskeresésit. Így csedre és gyedre is jogosult leszel.
Ha apa akar gyedet, akkor számolni kell, többet kap-e annyival, mint amennyi eü szolg járulékot neked be kell fizetned havonta.
Ha katázni akarsz, akkor meg azt kell tenned, hogy kata, majd egy hónapig ne katázz, hanem fizess be legalább a minimum járulékalap után (vagy többet). Az oep ezt külön jogviszonyként kezeli, és nem a kata, hanem az egy hónap után számol ellátást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!