Gyes lejártakor és egyébként is ebben a helyzetben mi a teendő?
Április 24én született a fiam idén 3 éve. Mivel pont úgy jött ki csak a helyzet (részletekbe nem mennék bele) csak gyest és családit kaptam. Ebben a hónapban még várhatom?
Gondolom májustól fizetnem kell a tb-m, van még valami intézni valóm? Jelenleg úgy tűnik jönne a kistesó, 6hetes vagyok de veszélyeztet, munkanélkülibe így is bejelentkezhetek, vagy be kell?ű
Köszönöm
Gyest április 24ig fogsz kapni, időarányosan, 25től kell fizetned a tb-det.
Munkanélkülibe sztem nincs értelme bejelentkezni, sztem így ellátás se járna, meg a tb-det se fizetnék. Veszélyeztetettként otthon maradsz munka nélkül, és ha megszületik a baba, ugyanúgy kapod a gyest meg a családit (esetleg ha az apa jogosult gyedre, akkor fél éves kortól kérheti ő).
Április 24-ig kapsz gyest. Vagyis, május elején még kapsz 24 napra gyest, mivel utólag fizetik, most áprilisban még a márciusi gyest fogják utalni.
A biztosításod nem ápr. 25-el fog megszűnni, hanem a gyes lejárta után még 42 napig él a biztosításod, utána vált pirosra, ha nem fizeted a TB-d. Érdeklődd meg, hogy kaphatsz-e aktív korúak ellátását, ez kb. 22 ezer forint. Ha jogosult vagy rá, akkor ez mellett nem kell a TB-d fizetni 1 évig, eü. ellátásra biztosított leszel, mint a gyes mellett. Munkaügyi központban v. önkormányzatnál érdeklődd meg. Aktív korúak ellátására az jogosult, aki már 1 éve regisztrált munkanélküli és szociális, anyagi helyzete rossz. Viszont úgy tudom, hogy aki gyesről megy munkanélkülire, annak nem kell az 1 évet kivárni. Nem biztos, mindenképp járj utána. Viszont, ha jó az anyagi helyzetetek, van a neveteken ház, lakás v. autó, akkor már nem nagyon szokták megadni az aktív korúak ellátását, de egy próbát megér, szülésig ez is több, mint a semmi.
Köszönöm szépen
AZ anyagi helyzetünk jó (van lakás, autó, megtakarítás) nem is ezért kérdeztem, vagyis nem anyagiak miatt, hanem jogilag érdekelt hogy nehogy valamit tudatlanul úgymond elsumákoljak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!