Közfoglalkoztatott jogviszony után miből számolják a GYES-t?
Sziasztok!
Jelenleg közfoglalkoztatotti (közmunka) jogviszonyban dolgozom irodán. Párommal szeretnénk gyermeket vállalni, és az lenne a kérdésem, hogy mire lennék jogosult, illetve a pénzbeli ellátást milyen összegből számolják ki - tekintve ezt a speciális foglalkoztatási jogviszonyt?
Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert a közfoglalkoztatásból származó jövedelmemből csak 22500 Ft-ot vesznek figyelembe más hivatalos helyeken.
Mit vesznek figyelembe?!
Nekem 79155 volt a bruttó,az alapján kapom a csedet...
Ha van egy éved és biztosított vagy a szülés napján,akkor kapsz csedet.
Gyesalanyi jogon jár.
A befizetett adóból számolnak vissza jövedelmet. A közmunka után kell szja-t fizetni? Mert ha nem, szerintem nem is számít a csed-hez és a gyed-hez.
A gyes jár, kb. 28 ezer Ft.
Miért ne kéne. Pont ugyanannyi adót vonnak,mint másnak.
Első vagyok,írtam hogy én is az voltam,a sima alap bruttó 79155-el. Soha senki semmi 22500-at nem beszélt.
Nekem egy gyerekes adóval simán a br csedet kaptam ki, 50200-at kb. Munka alatt meg majdnem mind a 79155-öt,mert két gyerekre volt adókedvezmény akkor.
Semmi speciális nincs ebben a munkaviszonyban,ugyanúgy vonnak mindent,és ugyanolyan rendes fizetésnek számít.
Köszi szépen!!!!
Igen, természetesen vonnak minden járulékot a bruttó bérből! SzJA-t, TB-t, Nyugdíjjárulékot, Munkaerőpiaci járulékot.
Megnyugodtam, hogy normális bérnek számít, és nyugodtan belevághatunk. :)
Azt nem írtam azért,hogy nyugodtan...
Nem sok pénzt kapsz majd,ha a párod jól keres,max akkor vállaljátok.
A szülés napján kell lennie munkahelyednek és az egy évnek is meg kell lennie akkor.
Csed nekem 50 ezer,a gyed kevesebb elvileg. Még egy gyermekre a 10ezer adókedvezmény adó sincs levonva ennyi br bol szóval ha megszületett,jobb ha azt apa kéri. Ha férjed,akkor kérheti a betöltött 13.terhességi héttől.
De a születés után 168napig kell kihúzni ilyen kevésből,utána apa átveheti munka mellé a gyedet,temeg fizeted a tb det és otthon vagy a babával
Keresek mást a közmunka helyett régóta, de addig is van egy kis (!) jövedelmem nekem is.
Most olvastam utána az apás gyednek. Ha nem jön össze egy rendes főállás, akkor sajnos ezt az utat kell választanunk.
Az egy év jogviszonyommal nincs baj. :) Dolgozok folyamatosan. Így 30 fele viszont már nem szeretnénk tovább várni ilyen - olyan indokkal. Nagyon üres az a gyerek szoba a házunkban. :D
Hála égnek, irodán vagyok, így HA összejön a baba, akkor szülésig tudok maradni a munkahelyemen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!