Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Valaki segítene megoldást...

Valaki segítene megoldást találni hogy a párom kapjon CSED-et?

Figyelt kérdés

A párom 6 hetes terhes, előreláthatólag augusztus közepén fog szülni. Ha a várható születéstől számítva visszanézünk 2 évet akkor nincs meg a 365 nap biztosítás. Tavaly október 5 óta nem dolgozik. November elején kezdett egy felnőtt képzést. Most gondolta hogy keres mellette munkát, de kiderült hogy terhes. Így esélytelen hogy bárhova is el tudjon menni dolgozni. Kiszámoltuk és 2 hónap hiányzik a 365 naphoz. Ismerősnél be tudnánk jelenteni erre a két hónapra, de kérdés hogy mikor? Itt jön a képbe hogy szívbeteg, és 99% hogy veszélyeztetett terhes lesz. Ha most bejelentjük két hónapra, és utána állapítják meg hogy veszélyeztetett terhes, akkor fog kapni CSED -et? A másik kérdés, hogy megéri-e két hónapra magasabb összegre bejelenteni, ha előtte 4 és 8 órás munkaviszonyai vegyesen voltak, de nem valami magas összegek?

Köszönöm a válaszokat!

2017. jan. 26. 16:32
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha csak 2 hónapra jelentitek be az nem lesz jó,mivel a csed feltétele,hogy szüléskor is legyen munkahelye,vagy álláskeresési járadékban részesüljön.Táppénzt csak annyit kap,amennyit dolgozott.Ha bejelentitrek,és egy hónap múlva táppénzre emgy,akkor csak 1 hónypig kapja.Ráadásul a munkáltatónak is költség ez.
2017. jan. 26. 16:40
 2/20 A kérdező kommentje:
A Gyed-hez mi kellene neki? Talán azt olvastam valahol hogy az könnyebb! Másik hogy igazából meg lenne az egy év ha 2015 júliusától lehetne számolni. De a várható születés augusztus közepe így nem. Ha elmegy mint veszélyeztetett terhes akkor nem zárul le hamarabb az idő?
2017. jan. 26. 17:02
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan ez a feltétele a gyednek is.A csed 168 napig jár,utána a gyermek 2 éves koráig gyed van.Esetleg azt lehet,hogy ha neked van munkahelyed,akkor a baba 6 hós korától te veszed igénybe a gyedet,mellette lehet dolgozni,a párod meg lemondja a gyes-t,ami alanyi jogon jár,így kaphatja a gyermek születése után.
2017. jan. 26. 17:06
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
A táppénzes időszak is biztosított idő.Beleszámít.
2017. jan. 26. 17:07
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

A GYED-hez és a CSED-hez is a szülés pillanatában biztosítottnak kell lennie.

Én azért látok a bejelentésben némi problémát, mert terhesen meg nem nagyon lehet kirúgni, és senki nem vesz a nyakába egy terhes nőt ingyen, úgy, hogy egy csomó mindent kell utána fizetni. Ez nem csak adminisztráció szerintem.

Viszont attól, hogy valaki veszélyeztett terhes, még nem kötelező táppénzre mennie. Ezt konkrétan tudom, én is veszélyeztett vagyok, és vígan tudok dolgozni (ülőmunka).

De tény, hogy terhesen szinte lehetetlen munkát találni.

2017. jan. 26. 17:20
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
nézd, ha jelenleg még bírja (nem hány reggeltől estig) akkor menjen el dolgozni. Nem muszáj bejelenteni, hogy terhes, 3 hónap próbaidő után is közölheti, hogy nem marad tovább. Persze, ha rájönnek a munkahelyén, nyilván azonnal dobják, szóval ezzel vigyázni kell. Az álláskeresésit pedig majd csak csed előtt veszi igénybe, és akkor rendben van. DE számoljatok utána, hogy mennyi pénzről is beszélgetünk, valószínűleg jobban jártok, ha mindenféle trükközés nélkül gyest igényel csak, te pedig hat hónap után gyedet és dolgozol mellette.
2017. jan. 26. 17:52
 7/20 anonim ***** válasza:
31%
gondolom ha terhes akkor megbeszéltétek, hogy mi lesz az anyagiakkal. vagy becsúszott?
2017. jan. 26. 18:13
 8/20 anonim ***** válasza:
72%

Ha két hónap hiányzik neki,akkor ha el tudjátok intézni a bejelentést,akkor úgy intézzétek,hogy inkább 3hónapra jelentsék be,és a szülés kiirt napja után két héttel járjon le. A várható idő pont elött 28nappal már kérhető a csed,tehát egy hónappal előtte. Az lenne a fő,hogy a szülés várható ideje elött csedet kérjen,majd ha letelt a 168 nap,rögtön mehetsz gyedre,nem csak a fél éves korától

Viszont! Az oepnél kérdezzétek meg mert a tavalyi év elejétől elvileg gyed mellett korlátlan időben lehet dolgozni,és szerintem lehet,hogy az apa kezdhet rögtön gyeddel. Még nem láttam sehol,hogy csak csedet lehetne igényelni a baba születésekor.

De tényleg érdemes ám utánajárni,mennyi az átlag bére,mert lehet a gyessel jobban jár.

2017. jan. 26. 18:57
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

Na ennek utána olvastam,a gyed mindenképp 168nap után kérhető csak.

Akkor az első ötletem használható.

Továbbá ha jogosult álláskeresésre,ez akkor érvényes,ha három év alatt van 365napja,akkor ha kéri a pénzt és még épp kapja a szülés napján,akkor szintén csed gyed jár

2017. jan. 26. 19:01
 10/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Sajnos becsúszott gyerekről van szó.... De ha már így alakult próbáljuk megtartani ha lehet. Igazából én jól keresek, de ha lehet neki kérnénk ami jár. Előtte ahol dolgozott volt 4 órás bejelentése kb fél évet volt ott. Ami az előtt volt az úgy normálisabb volt, 8 órás, de annak nagyobb része kiesik a két évből. Lehet így tényleg elég lenne neki a gyes, utána én meg kérném a gyed-et! Az hogy nem vagyunk házasok az baj mikor kérem a gyed-et? Meg olvastam valami családiról ami 12.000 Ft azt mikor lehet kérni? Meg egyáltalán mi az? :)
2017. jan. 26. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!