Valaki segítene megoldást találni hogy a párom kapjon CSED-et?
A párom 6 hetes terhes, előreláthatólag augusztus közepén fog szülni. Ha a várható születéstől számítva visszanézünk 2 évet akkor nincs meg a 365 nap biztosítás. Tavaly október 5 óta nem dolgozik. November elején kezdett egy felnőtt képzést. Most gondolta hogy keres mellette munkát, de kiderült hogy terhes. Így esélytelen hogy bárhova is el tudjon menni dolgozni. Kiszámoltuk és 2 hónap hiányzik a 365 naphoz. Ismerősnél be tudnánk jelenteni erre a két hónapra, de kérdés hogy mikor? Itt jön a képbe hogy szívbeteg, és 99% hogy veszélyeztetett terhes lesz. Ha most bejelentjük két hónapra, és utána állapítják meg hogy veszélyeztetett terhes, akkor fog kapni CSED -et? A másik kérdés, hogy megéri-e két hónapra magasabb összegre bejelenteni, ha előtte 4 és 8 órás munkaviszonyai vegyesen voltak, de nem valami magas összegek?
Köszönöm a válaszokat!
A GYED-hez és a CSED-hez is a szülés pillanatában biztosítottnak kell lennie.
Én azért látok a bejelentésben némi problémát, mert terhesen meg nem nagyon lehet kirúgni, és senki nem vesz a nyakába egy terhes nőt ingyen, úgy, hogy egy csomó mindent kell utána fizetni. Ez nem csak adminisztráció szerintem.
Viszont attól, hogy valaki veszélyeztett terhes, még nem kötelező táppénzre mennie. Ezt konkrétan tudom, én is veszélyeztett vagyok, és vígan tudok dolgozni (ülőmunka).
De tény, hogy terhesen szinte lehetetlen munkát találni.
Ha két hónap hiányzik neki,akkor ha el tudjátok intézni a bejelentést,akkor úgy intézzétek,hogy inkább 3hónapra jelentsék be,és a szülés kiirt napja után két héttel járjon le. A várható idő pont elött 28nappal már kérhető a csed,tehát egy hónappal előtte. Az lenne a fő,hogy a szülés várható ideje elött csedet kérjen,majd ha letelt a 168 nap,rögtön mehetsz gyedre,nem csak a fél éves korától
Viszont! Az oepnél kérdezzétek meg mert a tavalyi év elejétől elvileg gyed mellett korlátlan időben lehet dolgozni,és szerintem lehet,hogy az apa kezdhet rögtön gyeddel. Még nem láttam sehol,hogy csak csedet lehetne igényelni a baba születésekor.
De tényleg érdemes ám utánajárni,mennyi az átlag bére,mert lehet a gyessel jobban jár.
Na ennek utána olvastam,a gyed mindenképp 168nap után kérhető csak.
Akkor az első ötletem használható.
Továbbá ha jogosult álláskeresésre,ez akkor érvényes,ha három év alatt van 365napja,akkor ha kéri a pénzt és még épp kapja a szülés napján,akkor szintén csed gyed jár
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!