Mikortól mehetek szülési szabadságra?
Augusztus 8-ra vagyok kiírva mikortól tudok szülési szabadságra menni ?
Onnantól már igényelhető a tgyás?
Illetve be kell-e Jelentenem a munkáltatómnak ezt ? (Ha igen, írásban? És mikor?)
Már nem TGYÁS van, hanem CSED. A kiírt napod előtti 28. naptól mehetsz szülési szabira, ami valójában a csed megkezdése. Ha előtte akarod befejezni a munkát, az táppénz lesz.
Nem vagy köteles bejelenteni, de igazából a papírok miatt is, meg azért is, mert egy idő után látszik, érdemes.
Célszerű írásban is, de ez attól is függ, hogy milyen viszonyban vagy a főnököddel és mennyire elérhetö.
Szerintem nem érdemes szülés előtt megkezdeni a CSED-et, mert táppénz jár az utolsó pillanatig. Ha előbb kezdem a CSED-et, előbb van vége, előbb kezdődik a GYED, annak is előbb van vége. Magyarul lemond az ember 1 havi táppénzről.
Legalábbis én most így látom, szóljatok, ha nem így van, engem is érdekelne, hogy érdemes csinálni.
2, én is azt hittem, de nem! a csed az igen, fix napra jár, de a gyed a 2. szülinapjáig. A munkaügyesünk még a TVbe is megnéztem, mert annyira bizonygattam, hogy nekem van igazam :D
Kérdező, ugyanakkor, ha csisszre kiszámolod a 28 napot, és később szülsz, akkor lesz pár olyan napod, mikor nem kapsz juttatást.
2., pont hogy tp-ne nem éri meg maradni.
a csed 168 napig jár, bármikor is kezded. a gyed meg a pici 2 éves koráig, bármikor kezded.
tehát akkor vagy maradsz 28 napig tp-n és a babád fél éves korog cseden leszel majd 18 hónapig gyeden, vagy megkezded előbb a csedet és és 19 hónapig leszel gyeden.
ha nem éri el a fizud a dupla minimálbért akkor meg nem kérdés, jobb előbb elkezdeni a csedet, hiszen a tp a fizud 60%-a, mí a gyed 70%.
tehát te 28 napig a 10%-al kevesebbet kapsz így.
de persze ez csak akkor a 220.000.- alatt keresel
3! na ez meg végképp nem igaz! :) nincs olyan, hogy nem kapsz ellátást pár napig ha túlhordod a babád :D
a csedet a szülés várható ideje előtt 28 nappal lehet elkezdeni. senki nem mondja, hogy szülés előtt 28 nappal lehetsz cseden :) érted így? annyi, hogy aki túlhordja, az is 168 napig lesz cseden, tehát neki előbb kezdődik majd a gyed
"a tp a fizud 60%-a, mí a gyed 70%. "
Köszi! Na ez így nekem nem esett le, de igaz lehet!
(Viszont 127500 Ft-ra emelkedett a minimálbér jan. 1-től.)
2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!