Tagintézményvezetőként ha elmegyek szülési szabadságra, akkor hogy jár a "fizetés"?
Egy több tagintézményből álló iskola egyik tagintézményvezetője, s egyben pedagógusa is vagyok, határozatlan időre kinevezve.
De van egy főállásom is mellette.
Nemsokára elmegyek szülési szabadságra, viszont a munkáltató/fenntartó azt mondja, hogy arra az időintervallunra, amíg otthon leszek a kicsivel, nem fizethetnek. Szó szerint ezt mondták: "Ha elmégy betegszabadságra, a törvény szerint nem fizethetünk."
Ez igaz? Hol tudok ennek utána nézni?
Köszönöm
A szülési szabadság nem betegszabadság, ne keverd a szezont a fazonnal!
És természetes, hogyha szülési szabadságra mégy, nem jár neked fizetés, juttatás.
Köszi, hogy figyelmeztettél. Tudom, hogy se a betegszabadság, a táppénz, szülési szabadság,...és még sorolhatnám ... nem ugyan azok.
De ettől függetlenül szerintem érthetően írtam. Ugyanis várandós vagyok...szülési szabadságra megyek elsőnek...majd gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra (vagyis a GYED és GYES)...
Ezért nem is értem, hogy a munkáltatóm miről beszél, mert nem betegszabadságra megyek...mint előbb írtam is.
S miért "természetes", ha szülési szabadságra megyek, hogy nem jár nekem fizetés?
Tudál nekem pontos törvényi hivatkozást mondani, ahol ennek utána tudok nézni?
Köszi
Ezt az ötleted ki tudod fejteni bővebben, hogy miért jobb?
Köszönöm
Keversz dolgokat.
Amíg terhes vagy, táppénzre mehetsz. A szülés előtt 28 nappal vagy a szülés napjától mehetsz csedre, ez volt régen a tgyas. Ez 5,5 hónap. Ezután jön a gyerek 2 éves koráig a gyed, 3 éves koráig a gyes.
Táppénz alatt a MÁK a kifiztető, vagy a munkahely, ha TB kifizetőnek számít. Ekkor még a táppénz harmadát a munkáltató fizeti a Navnak. A többit (csed, gyed, gyes) az állam adja.
Amikor a baba megszületett, kérni kell írásban a munkáltatótól a fizetés nélküli szabadságot. A gyerek egy éves koráig nem végezhetsz kereső tevékenységet.
Pontosan úgy van, ahogy az utolsó válaszoló leírta.
Ha otthon leszel a picivel, akkor nem kapsz fizetést. Kapsz csedet, gyedet, de az juttatás, és az államtól kapod, nem fizetés. És a baba 1 éves koráig nem is lehet kereső tevékenységet folytatni (nem lehet jövedelmed)csed, gyed mellett. 1 éves kortól visszamehetsz úgy dolgozni, hogy kapjad a gyedet is.
az a törvény, hogy a gyerek 1 éves koráig nem folytathatsz kereső tevékenységet.
de majd ha kitöltöd a csed igénylő papírt, ott is nyilatkozol, hogy nem kapsz fizetést és egyéb jövedelmet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!