Járhat nekem a GYED vagy csak a GYES?
Üdv. Mindenkinek!
Tehát amim van:
Több mint 365 nap munkaviszonyom megvan.
Fél év biztosítási jogviszony megvan.
De: jelenleg nem vagyok biztosított.
Tehát: 4 hónapos kismama vagyok, lejárt az álláskeresési járadékom illetve a Foglalkoztatás helyettesítő Támogatást kapom most, mert nem vesznek fel sehova.
A kérdésem: Júniusban szülök, ha egyéni vállalkozóként fizetem magam után a járulékokat, akkor kaphatok GYED-et?.
Előre is köszönöm.
9 hónapot dolgoztál, az kb. 270 nap + az 52 nap álláskeresésid az összesen 322 nap, a ledolgozott 365 naphoz kell még 43 nap. Azaz két hónapig kellene járulékokat fizetned magad után, és nem öt hónapig, mint ahogy az egyik válaszoló írta. Ja, és ha 75000-t fizetsz be KATA-sként erre a két hónapra, akkor nem 50000 CSED-et kapsz, hanem kb. 80000-t, a GYED pedig 70000 körül lesz.
Mikorra vagy pontosan kiírva? Ettől függ ugyanis, hogy mikor kellene kiváltanod a vállalkozóit.
Köszönöm a segítséget!
Június 23-ra vagyok kiirva. De most lehet, hogy összefog jönni egy munka igaz, hogy gyár, de oda vesznek fel kismamákat is.
Akkor ez a gyed ez úgy működik, hogy apuka dolgozik rendesen megkapja a havi bérét plusz jön rá a gyed? Mert az úgy nagyon jó lenne :-)
de ha 2 hónapot fizet és meglesz a 365 nap ledolgozottja, aztán mi lesz? mert szülés pillanatában is kell jogviszony, táppénzen meg csak annyit lehet amennyit megszakítás nélkül dolgozott.
persze lehet ezzel játszani.
ezt nem tudtam, hogy mennyi a csed meg a gyed, de ámulok, ezt biztosan tudod? többet adnak mint amennyit befizetsz?
Először az összegre válaszolnék:
KATA-s vállalkozókét ha havi 75.000 Ft-ot fizetsz magad után, az 136.250 bruttót jelent, olyan 81.000 Ft körüli a CSED és 71.000 Ft körüli a GYED, az összeg függ a hónap napjainak számától. Én ebben a hónapban 73ezer körül kaptam GYED-et, én is KATA-s vállalkozó vagyok, szóval biztos forrásból tudom az összeget. :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__gyas-g..
Az itt leírtak is fontosak KATA vállalkozás esetén. A 3, 5, 7 az én válaszom. Ezekkel muszáj tisztában lenni, mert sok könyvelő sem tudja sajnos. :(
Kérdező, a férjed elmehet a baba fél éves korától GYED-re, neked viszont ez alatt az idő alatt fizetned kell majd magad után a TB-t, vagy vissza kell menned dolgozni. A GYED összege maximalizálva van, jelenleg 116ezer körül, tehát ennél többet akkor sem kaphat a férjed, ha mondjuk 4000000 a bruttója.
Ki kell számolni, hogy hogy jársz jobban, mennyit kapnál a gyárban, mennyi CSED járna utána, tényleg alkalmaznak-e a szülésig, bírni fogod-e stb.
Ha nem vesznek fel, akkor még mindig kiválthatod az EV-t. Ezt én úgy javasolnám, hogy április-májusra kiváltod, be is fizeted a 75ezer emelt összegű KATA-t, majd a szülés előtt 28 nappal megigényled a CSED-et. Így júniusra már nem kell fizetned, kapod a CSED-et, sőt még GYED-et is fogsz kapni, mert a CSED 168 nap, a férjed meg csak a baba fél éves korától mehet el GYED-re. Ami fontos, hogy még június 1. előtt igényeld meg a CSED-et, majd júniusra és innentől tovább minden hónapban küldd be a 17T101E nyomtatványt ügyfélkapunk keresztül. Amikor a férjed átveszi a GYED-et, onnantól kezdve szüneteltesd a vállalkozást, vagy meg is szüntetheted.
Bocsi, hogy ilyet kérdezek, de akartok esetleg még egy babát kis korkülönbséggel? Mert akkor már mást javasolnék.
Még egy kiegészítés: ha az egyéni vállalkozói mellett döntesz, és belefér az anyagi helyzetetekbe, és szeretnél max. GYED-et, akkor kb. 222000 bruttóra kell bejelentened magad. Ennek a járulékköltsége kb. 140000 Ft, tehát ennyit kellene befizetned magad után két hónapon keresztül, cserébe kapnál normálisan CSED-et, GYED-et, és még a férjednek sem kellene átadnod később a GYED-et.
A CSED összege ebben az esetben 132000 Ft lenne.
3 gyermeket szeretnénk, de szerintem nem lesz olyan rossz a szülés, hogy ne akarjam a 3-at.😊
Most beszéltem barátnőmmel, hogy most vettek fel egy nőt, aki márciusban szül, hogy segítsék. A héten megpróbálom ezt, ha nem sikerül akkor marad az, amit te írtál kedves hozzászóló, az egyéni vállalkozó.
Párom nem igazán szeretne elmenni a gyedre mert akkor jelentősen változna az anyagi helyzetünk, így valahogy nekem kéne elérni, hogy legyen GYED és CSED.
(Voltam én már ebben a gyárban dolgozó,
csak akkor 3 műszakban.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!