Járhat nekem a GYED vagy csak a GYES?
Üdv. Mindenkinek!
Tehát amim van:
Több mint 365 nap munkaviszonyom megvan.
Fél év biztosítási jogviszony megvan.
De: jelenleg nem vagyok biztosított.
Tehát: 4 hónapos kismama vagyok, lejárt az álláskeresési járadékom illetve a Foglalkoztatás helyettesítő Támogatást kapom most, mert nem vesznek fel sehova.
A kérdésem: Júniusban szülök, ha egyéni vállalkozóként fizetem magam után a járulékokat, akkor kaphatok GYED-et?.
Előre is köszönöm.
Több mint 365 nap munkaviszonyom megvan.
Fél év biztosítási jogviszony megvan.
na ezt bogozzuk ki, mert a munkaviszony mindene setben biztosítási jogviszonyt keletkeztet.
Írd le, 2015. júniusától kezdve mikor, milyen jogviszonyaid voltak. Mikor dolgoztál munkaviszonyban, mikor voltál mnélküli, ebből mikor kaptál ellátást.
Rendben!
2014 júniusában végeztem sulival utána dolgoztam 2015 áprilisáig dolgoztam( tudom ez nem számít, csak azért tartom lényegesnek mert végig munkaüggyel tartottam a kapcsolatot) ez után elvileg a munkaügy által biztosított voltam majd 2015 november 19-el ujra munkába áltam, ami tartott 2016.08.18ig. Ekkor mentem be a munkaügyhöz megint és kaptam álláskeresési járadékot, 52 napig. Ezután bementem a munkaügyre és adtak egy hatósági igazolványt. Azóta se tanulni nem engednek, se dolgozni nem vesznek fel és itthon ülök kapom a 22 000 ft-ot.
nincs meg az 365 napod. azzal, hogy 22 ezer forint segélyt kapsz, nem leszel biztosítási jogviszonyba.
szülés várható idejét megelőző 2 évben 9 hónapos dolgoztál.
ez az 52 nap munkaügyi se stimmelhet, mert miután kihasználod, minden ledolgozott év után kapsz egy hónapot.
te miután kihasználtad, dolgoztál 9 hónapos, tehát nm keletkezett újból jogosultságod. biztos, hogy ellátást is kaptál, nem csak beregisztráltak 3 hónapra, hogy annak letelte után kaphasd az aktív korúak segélyét?
egyébként igen, kaphatnál gyedet ha egyéni vállalkozó lennél. befizetsz havi 70.000.- 5 hónapon keresztül és utána 2 éven keresztül kapsz havi 50.000.- kb. ki kell számolni, hogy megéri-e a különbözet, mint ha gyest kapnál fél évig aztán meg a párod elmenne gyedre. úgy nem kéne több százezret befizetnetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!