Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Második baba után mire leszek...

Második baba után mire leszek jogosult?

Figyelt kérdés
20 hónapos lesz a kislányom, mikor érkezik a tesó. Miből számolják akkor a CSEDet, GYEDet? Ugyanannyira számíthatok kb? És jól tudom, hogy csak egy ellátást kaphatok? Vagyis a nagy után már nem jár majd a GYED ha a kicsire CSEDet kapok? Illetve valóban elmehetek 9es kóddal most várandósan táppénzre GYED mellett? Köszi :)
2016. dec. 5. 23:15
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
0%

Egyszerre 1 igényelhet mindent.

Vagyis ha te vissza kész tpre akot apa mindent kerhet.

Erdemes gyed extrá kérni a kicsire. Az adókedvezményt annak akinek magasabb a fizuja.

Az előző gyededből számolják a következőt ha biztositott voltál.

Ha visszamész dolgozni kis időre akkor az új béredből ha emeltek.

Vagy kaphatsz te mindent de csak te.

Mondom az esetünket.

Én szabadságon voltam novemberben a pocaklakóval majd tpre vettek. Magasvérnyomás miatt.

Az gyerekek apja vette át a 3 gyerekre az adókedvezményt (vagyis ezt megosztva mert neki sincs annyi adója amiből kifutná)

Átvette tőlem a gyest, és a 2 gyerekre kap gyed extrát ami a maximum összeg az ő fizetéséhez mérten.

Majd ha megszülök akkor én visszaveszek mindent. Akkor fogom kapni a csedet a legkisebbre, gyed extrát a középsőre és gyest a legnagyobbra.

A csedem 168 napig fog menni. Majd gyed a kicsire és továbbra is még be nem tölti a középső a 2 évet kapom rá a gyed extrát.

Időközben majd persze a nagy 3 éves lesz megszűnik a gyes, de a 2 kicsire egyszerre kapom a 2 ellátást.

Meg a csalasipótlékot.

A lényeg hogy egyszerre 1 ember vehet igénybe mindent.

2016. dec. 6. 07:11
 2/15 anonim ***** válasza:

Kérdezz nyugodtan ha valami nem tiszta.

1 voltam

2016. dec. 6. 07:20
 3/15 A kérdező kommentje:

Hát semmit sem értek! :(

Miért kell apának átvenni az ellátást ha TPre megyek?

Nálunk ez nem opció, mert nincs bejelentett munkaviszonya. Akkor nem tudom a TPt igénybe venni, hanem csak GYED lesz amíg a CSED nem társul?

Meg minta azt olvastam volna vhol, hogy ellátás nem lehet ellátás alapja, tehát a GYEDből nem számíthatják az újabb CSEDet és GYEDet, és az nem tiszta, hogy akkor honnan...

2016. dec. 6. 08:55
 4/15 A kérdező kommentje:
A visszamegyek dolgozni sem lehetőség, mert már félidős várandós vagyok. Meg a 15 hónapost sem hagyhatnám itthon!
2016. dec. 6. 08:59
 5/15 A kérdező kommentje:
Ha a GYED alatt vissza mehetnék aktívan dolgozni, és fizetésre jogosult lehetnék mellette, akkor a TP miért nem kapható?
2016. dec. 6. 09:01
 6/15 anonim ***** válasza:
Mehetsz tp-re gyed mellett. Írsz egy kérvény 30 nappal előtte, hogy kéred a fizetés nélküli szabadság felmondását, és kiveszel 1-2 nap szabit. Utána mehetsz tp-re. Ha megszületik akkor meg kapod mind a 2 gyerekre az aktuális ellátást.
2016. dec. 6. 09:29
 7/15 anonim ***** válasza:

Akkor apa nem opció. Semmi baj.

Akkor mondom neked ugy ahogy én csináltam mikor a 2. jött.

Tpre vettek és a naggyal kértem a gyed extrát sokkal töbn pénz.

Te is kérd igy mert ha a fizud legyen 90.000 ft. Akkor a gyed extrád lesz majdnem 100.000 ft.+ a tp.

A következő gyedet vagy csedet a meg dolgozós bérből fogja számolni, tehát ugyan annyi lesz kb. Nem több.

2 éves koráig igénylheted a gyed extrát az lesz az 1 gyerekre a gyed helyett a 2. Babával meg tpn leszel.

Majd 28 nappal vagy szülés napjától kéred a kicsire a csedet és továbbra is kapni fogod a gyed extrát.

Én legalábbis igy kaptam mikor jött a 2. baba.

Igy érthető?

2 hete csináltam végig ezeket pont. Úgyhogy friss az infóm.

2016. dec. 6. 09:41
 8/15 anonim ***** válasza:

7 valasszal az 1 voltam.

Nem ertem miert kaptam 0 %-ot.

Biztos jobban tudja az aki lepontozott.

1 hete csináltam végig minden papirt tehát tudom miről beszélek.

Aki lepontozott akkor mondja el hogy kell annak aki most járta vegig konkrétan

2016. dec. 6. 09:48
 9/15 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon zavarosan írtad a dolgokat, nem csodálom, hogy egy mukkot sem értett belőle a kérdező. Én értettem, de én eleve tisztában vagyok vele. Az apát nem is értem miért kellett bele keverni, az tök fölösleges szál volt. Most azért, hogy kb. 3 hónapra az apa fizetése után (ha lenne) kapja a gyedet? Szülés után vissza kéne vennie az anyának. Arról nem beszélve, hogy nem derül ki a kérdésből, de a kérdező is kaphatna max gyedet, akkor aztán meg tényleg felesleges.
2016. dec. 6. 09:57
 10/15 anonim ***** válasza:
Olyan meg nincs, hogy gyed extrát kapsz. A gyed extra gyűjtőfogalom, azt nem lehet kapni.
2016. dec. 6. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!