Táppénz alatt megszűntethetik a munkaviszonyom?
Ha terhesség miatt vagy táppénzen, akkor nem.
Ha gyermekápolási táppénzen vagy, akkor igen.
Igazából bármilyen táppénz alatt fel lehet mondani, csak a veszélyeztetett terhesség "védelmet" ad, így az alatt nem.
Nem, nem tud.
Ez esetben csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyodat. De azt nagyon alaposan meg kell indokolnia (pl lopás, részegen mentél dolgozni...stb). Szóval ez gondolom nem áll fenn.
Így nem érvényes a felmondása. Mondd meg neki, mész a munkaügyi bíróságra. És akkor jól megüti a bokáját a jogtalan felmondás miatt.
Betegség, illetve veteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség ideje alatt felmondhat a munkáltató, de a felmondási idő a keresőképtelenség megszűnését követően kezdődik.
Téged alapvetően nem a táppnz véd, hanem a terhesség ténye, várandósság alatt a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt.
DE! Ne várj semmire. Az OEP, NAV stb. semmit sem fog vizsgálni, ha a munkáltató bejelenteni feléjük a jogviszonyod megszüntetését, tehát ki tud jelenteni.
Az Mt. 287. §-a értelmében a felmondás közlésétől (tehát onnan, hogy átvetted a levelet) számítva 30 napod van keresetet indítani a bíróságon. Innentől kezdve, ha megvárod, hogy tényleg kijelentenek-e, simán kicsúszhatsz a keresetindítási határidőből.
Azonnal menj ügyvédhez!
Ahogy az utolsó írja. Ügyvéd, ill. már most te is írhatsz a munkáltatónak levelet a hatályos Mt-t mellékelve (persze tértivevényesen, hogy legyen bizonyítékod, hogy átvette).
Gondolom tud a terhességedről és a doki is 9-es kóddal vett tp-re. Nem tudom esetleg van-e másolatod a tp-s papírról (én mindig szoktam készíteni vagy legalább lefényképezni, mert soha nem lehet tudni pl hogy elkeveredik stb.) akkor ugye azon is tudod bizonyítani, hogy 9-es kóddal vagy tp-n, ami ugye alapban bizonyítja a terhességedet. Szóval ne várj, mert ugyan utólag is helyre lehet állítani a munkaviszonyodat, de sokkal macerásabb és addig semmilyen ellátást nem fogsz tudni igényelni és kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!