Ha szülés után intézzük el az apaságit, pár hónappal, ér valamilyen "hátrány"?
Egyik sem. De úgy tudom mindkét esetben megoldható az apasági nyilatkozat.
Nem vagyunk már együtt. És mivel engem elhagyott terhesen, honnan tudjam, hogy a gyereket mikor "felejti" el. Nem akarom, hogy majd megkérdezze, miért ez a neve, mikor senki olyen nevű embert nem ismer. Én is apám nevét kaptam (bár az házasság miatt) de sosem foglalkozott velem, nem volt az apám, ezért gyűlölöm a nevem. Nem akarom ugyan ezt az én gyerekemnek.
Le lehet hurrogni.
És ha egyszer találok egy rendes férfit (ha van ilyen) szeretheti úgy, mint az apját, mert nem lesz ott a "de nekem már van egy" érzés. És nem kell választani közte, és aközött aki nem törődik vele.
Apasági mellett is kaphatja a te nevedet. Ebben nincs megkötés, a gyerek háromféle nevet kaphat:
- az anyjáét
- az apjáét
- a kettőt kötőjelesen, bármilyen sorrendben.
Az apaság tényének ehhez nincs köze, ez két külön dolog.
Viszont, ha nincs apasági, akkor gyermektartást sem tudsz igényelni. Ráadásul, ha később más akarja vállalni az apaságot, akkor a biológiai apa pert indíthat.
Ha pedig nem vér szerinti apa vállalja az apaságot, akkor jog szerint ugyanúgy anyagi és erkölcsi felelősséggel tartozik a gyerekért. Ergo, ha vele is szétmentek, akkor közel 20 évig fizethet gyerektartást.
Csak ennek tennéd ki magad,a gyereket,meg az "apát"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!