Pamacs123098 kérdése:

Mikor kezdhetem intézni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Március végére vagyok kiiírva, és nem tudom mikor mikor illetve, hogy és hol kezdjek intézni.

Olvasgattam itt a kérdéseket és az arra érkezett válaszokat is de még mindig nem egyértelmű.

Több mind 365napon van ledolgozva.

Elmondanátok nekem pontosan mit?mikor? intézhetek? esetleg linket is elfogadok ahonnan le tudom tölteni és kinyomtatni.

Még mielőtt leszóltok kerestem de annyi félét találtam és nem tudom melyik kell nekem.

Köszönöm a segítséget.

2016. febr. 11. 20:54
 1/9 anonim ***** válasza:

a csedet szülés előtt 28 nappal lehet elkezdeni.

a munkáltatód intézi, oda kell adnod neki az igazolást, hogy mikorra vagy kiírva, tb kártya-személyi-lakcím kártya másolatot...

aztán majd alá kell írni mielőtt elküldi

2016. febr. 11. 20:57
 2/9 A kérdező kommentje:
tehát akkor kell az orvostól kérni még ehhez is egy külön igazolást?
2016. febr. 11. 20:58
 3/9 anonim ***** válasza:

ha szülés előtt el szeretnéd kezdeni a szülési szabit.

ha csak szüléstől igényeled akkor nem kell igazolást

2016. febr. 11. 21:03
 4/9 A kérdező kommentje:
bocsi ha értetlen vagyok, de sajnos nem tudom melyik a jobb. Ugye akkor ha előtte kezdem akkor a baba születése után csak 5 hónapig jár, ha utána akkor pedig 6?
2016. febr. 11. 21:14
 5/9 anonim ***** válasza:

az oep honlapjan elerheto a nyomtatvany: kerelem.csed megallapitasahoz vagy valami ilyesmi a neve. ezt kell kitolteni es benyujtani a foglalkoztatpdnal, amennyiben a szules elott igenyeled, akkor kell.melle csatolni a terhesallomanyba vetelrol szolo igazolast amit haziorvos ad, ennek hianyaban a varandos konyv masolatot....irat masolatokat nem kernek de ha le akarja fenymasolni a munkaltatod akkor lemasolhatja, elvileg meg is van nekik mert belepeskor lemasoljak. de tolem nem kertek...utolag pedig tajszamot es anyakonyvi masolatat fogjak bekerni azzal igazolod a szuletest. ha ez meg van akkor elbiraljak ha jol emlekszem 18 napos hatarodovel es utana folyostjak. en szules elottol igenyeltem, szules tan egy honappal.mar a szamlamon volt az elso reszlet.

a csed 168 napig jar, akkor megigenylotek a gyedet ahhoz mar sak szinten egy letoltheto nyilatkozat kell, anyakonyvi csak akkor kell majd ha nem ugyanaz a kifzetohely mint a csednel

2016. febr. 11. 21:15
 6/9 anonim ***** válasza:

a csed 168. napra jar. teljesen mindegy mikortol igenyled mindenkepp hat honapra jar...akkor erdemes elobb igenyelni ha pl 36. hettol mar nem akarsz dolgozni de nincs tappenzed mert kimeritetted se szabid se betegszabid akkor elmehetsz legkorabban a szulest megelozo 28. naptol.

nekem volt 20 nap szabim igy szepen kivettem azokat a szules elotti 3 hetre igy akkor teljes fizt kaptma még es szules napjatol meg elhuztam csedre...nekem iy erte meg.

2016. febr. 11. 21:18
 7/9 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat:)

Már TP-n vagyok 1 hónapja.

Nem futok felesleges köröket, majd akkor intézem ha megszületett, egyszerre az összeset.

2016. febr. 11. 21:23
 8/9 anonim ***** válasza:

mondjuk ez így nem igaz, hogy akkor érdemes igényelni, ha nincs tp-ed...

akkor érdemes igényelni, ha nem keresel havi 180E felett.

csed ugy fix ideig jár, viszont a gyed ideje attól függ, hogy mikor igényeled a csedet. tehát 1 hónappal több vagy kevesebb gyed/tp...

gyed maximálva van, ezért nem mindegy :) ugyanis a tp a fizud 50 vagy 60%-a, a gyed meg 70%.

tehát ha 100 a fizud, akkor kapsz 60 tp-t, 70gyedet. szerintem nem mindegy, hogy az az 1 hónapban mennyit kapsz :)

de ha nagyon jó a fizud és mondjuk a tp-d 500, a gyeded akkor is csak 110, a maximálás miatt, akkor nem éri meg előbb csedet kezdened :)

2016. febr. 11. 21:30
 9/9 anonim ***** válasza:
8: tb szakember.vagyok, tudom, csak.nem akartam ennyire belemenni osszezavarni a kerdezot :)
2016. febr. 11. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!