Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYES-t magamnak kell intézni,...

GYES-t magamnak kell intézni, vagy a munkáltatóm intézi, mint a GYED-et? Ha magamnak kell intézni, hol és miként?

Figyelt kérdés

Nemsoká betölti a 2 évet a gyermekem.

Illetve mikor illik szólni, és kinek, hogy nem megyek vissza dolgozni 2 év után?

2016. jan. 4. 13:25
 1/5 anonim ***** válasza:

Magadnak kell.

Az államkincstárnál kell igényelni.

Ha van ügyfélkapud, ott is tudod kérni. Nekem 1 hét alatt megvolt a határozat.

Nem kell jelezni, hisz 3 év a fizetés nélküli szabadság, azt kell jelezni, ha előbb vissza szeretnél menni dolgozni.

2016. jan. 4. 13:27
 2/5 anonim ***** válasza:
Kifizetőhely a munkahelyem, de a gyest már nekem kellett intézni, kormányablaknál is lehet intézni.
2016. jan. 4. 13:30
 3/5 anonim ***** válasza:

Első azért nem evidens a 3 év fizu nélküli szabi. Ezt munkahelye válogatja. Nekem pl úgy volt, hogy a gyed idejére "kellett" kérni, majd gyes előtt újra beadtam a papírt, azt meg hogy a kérdezőnek most kell-e jeleznie, hogy vissza akar-e menni dolgozni azt neki kell tudnia, hiszen ő tudja, hogy tgyás/csed után meddig kért fizu nélküli szabit.

Gyest, kormányablakban kell intézni vagy ügyfélkapun (gyorsabb) leghamarabb 30 nappal a 2. életév betöltése előtt.

2016. jan. 4. 13:38
 4/5 anonim ***** válasza:

"Fizetés nélküli szabadság az alábbi esetekben illeti meg alanyi jogon a munkavállalót:

a gyermek gondozása céljából a gyermek harmadik életéve betöltéséig (klasszikusan a GYES jogosultság alatt), továbbá a gyermek tizedik életévének betöltéséig, amennyiben ezen időtartamra is fennáll a gyermekgondozási segélyre való jogosultság"

2016. jan. 4. 14:06
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen utolsó, de ezt kérelmezni kell és ha ő csak a gyed végéig kérte akkor addig jár, ha utána is szeretné még igénybe venni akkor megint kérnie kell. Ha a gyed kezdetekor eleve a 3 életév betöltéséig kérte akkor addig jár neki.

Tehát ez nem úgy van, hogy ha lejár a csed automatikusan fizu nélküli szabadságon van valaki, hiszen vissza is mehet dolgozni. Ezért is írtam, hogy ő tudja meddig kérelmezte, és hogy most van-e teendője.

2016. jan. 4. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!