Csed igényléskor 5834Ft naptári napi alap figyelembevételével állapítottak meg 4084Ft naptári napi összeget. Így kaptam 103 ezreket, most a gyed igényléskor viszont csak 3976Ft figyelembevételével 2783Ft-ot állapítottak meg.
4084-re biztos, hogy nem 103 ezreket kaptál, hanem 20ezerrel többet...
a gyeded meg annyi lesz amennyit megállapítottak, 80-85 ezer között, attól függ hány napos a hónap...
2016. febr. 7. 10:48
2/11 anonim válasza:
de pont 103 ezreket kapott mivel a 4084 brutto osszeg, szja (2016-tol 15%) vonodik belole.
a gyeded eseteben pedig a 2783 ftbol lejon a 15% es melle a 10% nyugdijjarulek. igy egy napra kapsz mahd kb 2000 ftot. de azt nem igazan ertem hogy lett ilyen keves a gyed alapod ha a cseg viszonylag magas volt....ez majdnem a minimalberes gyed...valtozott a jogviszonyod?
2016. febr. 7. 12:24
3/11 anonim válasza:
Gondolom arra lennél kíváncsi, hogy miért lesz kevesebb a naptári napi alapod. Ugyanis más a számítási időszak.
2016. febr. 7. 18:52
4/11 A kérdező kommentje:
Kedves második! Annyi változás van hogy Gyed alatt fizetetlen szabin vagyok itthon. Nem tudom, hogy ez befolyásol-e vmit?!
És igen, kedves harmadik, nem értem hogyan lett ilyen kevés, és kicsit zokon esett, hogy ennyivel kevesebbet állapítottak meg. Mert gondolom nem a CSED-ből számoltak alapot?! Vagy az befolyásolhatta, hogy terhességem elejétől táppénzen voltam, mert olyan a munkahely, ahol nem lehet kismamaként dolgozni. (Gyár veszélyes anyagokkal, gázokkal.)Vagy nem tudom...
2016. febr. 8. 09:54
5/11 anonim válasza:
a táppénznek nem kellene befolyásolni, mert azt figyelmen kívül hagyják...és az hogy fizetés nélküli szabadságon vagy, lényegtelen, mindenki azon van, aki nem dolgozik a Gyed mellett...attól az előző ellátásod alapján kellene kapni a GYED-et. Azt javaslom hogy menj be az OEP-hez, kíváncsi volnék a válaszra hogy számolták ki..
2016. febr. 8. 10:31
6/11 anonim válasza:
Nos a csed és a gyed alapja igenis eltérhet a számítási időszak miatt, főleg azok esetében akik nem vagy kis ideig voltak tp-n szülés előtt. Viszont mint írod kérdező, te a kezdetektől tp-n vagy, tehát elvben ugyanannak kellene lennie az alapodnak, viszont mivel igénylési időszakot nézve mindig csak az előző év elejéig lehet visszamenni jövedelemmel ellátott napokat keresve, így nálad ez lehet a "gond", ugyanis a csed megállapításánál (amit feltételezem tavaly igényeltél) a 180 nap kereséséig 2014 jan. 1-ig lehetett visszamenni (neked gondolom nem kellett, de feltételezem ebben az időszakban mondjuk kaphattál plusz pénzt, prémium, jutalom stb), viszont a gyedet feltételem idén igényelted, vagyis a számítási időszak szempontjából 2015. január 1-ig lehet visszamenni jövedelemmel ellátott napokat keresve, itt feltételezem volt 30/120/180 napod, így a gyeded alapja viszont ez. Ezt csak pontosan akkor lehetne megmondani, ha tudnánk, pontosan mikortól vagy tp-n és mikortól igényelted a csedet/gyedet, így tudni lehetne milyen bér alapján számolták az ellátások alapját.
2016. febr. 8. 15:35
7/11 anonim válasza:
de ilyenkor van az hogy összevetik az újonnan számolt a csed alapot a régivel és azt kellene kapnia ami számára kedvezőbb...nem épp ez a kedvezmény szabály lényege?
2016. febr. 8. 15:41
8/11 A kérdező kommentje:
2015.január 22-től voltam táppénzen. Augusztus 19-től 2016. február 2.-ig járt a Csed. Akkor jól értelmezem, hogy mivel egy év újra eltelt csak 2015 januárjától számoltak alapot, ami viszont csak a januárra vonatkozott? Köszönöm a magyarázatot és bocsánat, hogy itt értetlenkedek. :P :D
2016. febr. 8. 17:31
9/11 anonim válasza:
6-os vagyok, igaza van a 7-esnek, hogy ilyenkor ugye érvénybe lép a kedvezmény szabály, de ezért fontos tudni, hogy mit is alkalmaztak alapnak, mert az alapján tud írni az OEP-nek, hogy vizsgálják felül az ügyét.
Szóval kedves kérdező, le kellene írnod az OEP-nek, hogy a tp, ill. csed alapodat miből számolták ki (jó lenne ha te is utánaszámolnál, hogy igazuk volt-e akkor), aztán hivatkozva arra, hogy mi lenne a számítási időszak a gyednél, és milyen alapod volt előzőleg, ill. a kedvezményszabályra megírnád a kérvényed a felülvizsgálatra. Én is jártam hasonló esetben, végül nekem a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása segített (hiszen ők hozták a határozatot), mert az OEP sem jól értelmezte (már legalábbis az adott ügyintéző) a leírást. Nálam ez havi 15-20 ezer ft különbséget eredményezett volna.
2016. febr. 8. 17:52
10/11 anonim válasza:
Sajnos nálad nem él a kedvezményszabály, OEP oldalán a gyed számításánál láthatod mik lehetnek az alapok, a kedvezményszabály már rád nem érvényes I.3. pont-ra érvényes csak, mint láthatod.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!