Mennyi lesz a CSED illetve a GYED összege?
Jelenleg táppénzen vagyok 33 hetes terhesen. Március 1-től kapom majd a CSED-et. Ha már 5 hónapja táppénten vagyok, akkor a CSED összegének számításakor a táppénz alatt kapott összeget veszik alapul, vagy azt az összeget, ami amúgy a fizetésem lett volna ebben az időszakban?
A fizetésem bruttó 125.000,-Ft. Ennek kapom most ugye a 60%-át.
A GYED mennyivel lesz kevesebb mint a CSED? A CSED számszerűsítve kb mennyi lesz? Azt tudom, hogy az 70%, de nem értek hozzá hogy miket is vonnak belőle.. :(
Segítsetek légyszi!
a táppénzes időszakot figyelmen kívül hagyják számítás szempontjából. A táppénz első napjától visszaszámolnak 180 napot. És arra a 180 napra számolják ki a naptári napi alapot, vagyis az átlag napi jövedelmet. Annak a 70%-át kapod meg, ami még ugye bruttó összeg, csed esetében szja, gyed esetében szja és nyugdíj vonódik. Tehát gyed a bruttó cseded 10%-ával lesz kevesebb mint a csed.
Ha a számítási időszakban végig ennyi volt a fizetésed, akkor bruttó 87 500 Ft-al számolhatsz, ebből jön le a 15% illetve a 15+10% gyednél...ha adó kedvezményt is érvényesítesz, akkor egy tizessel több marad a zsebedben.
és most, jelenleg, mit vonnak az összegből? (hogy ilyen kevés? :D ) ebből is vonják az szja-t meg a nyugdíjat?
Tehát a táppénz a legkevesebb? Annál a CSED meg a GYED is több lesz, ha mindegyiknél ugyanannyit vesznek alapul?
a táppénz a legkevesebb. A táppénzből személyi jövedelemadó vonódik csak, 15%. De annak mértéke csak 60%, szemben a gyeddel és a cseddel, ami ugye 70%.
Tehát csed esetében 15% vondóik, gyed esetében 10+15%
és ennek ellenére mégis több a gyed mint a táppénz? :O
Köszönöm amúgy a válaszokat, nagyon hasznosak voltak! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!