Jogosult leszek a GYÁS-ra, GYED-re?
2013.nov.1.-el lett munkaviszonyom, majd a kisfiam megszületett nov.7.én akkor mentem el GYÁSra. Majd nov.31.el megszűnt a munkaviszonyom,onnantól az OEP lett a kifizetőm. Onnan kaptam a GYED-et is, jelenleg GYES-en vagyok,de a 2. gyermekünket várjuk. GYES alatt fog születni a babánk. Nem volt megszakítás a GYÁS,GYED,GYES alatt.
Ilyen esetben jogosult leszek a GYÁS-ra a jelenlegi törvények alapján? ha minimál bér alapján is.
Előre is köszönöm a válaszokat.
A jelenlegi törvények alapján az jogosult csedre és gyedre, aki:
-szülés pillanatában biztosított, vagy max 42 nappal előtte szűnt meg, és
-a szülést megelőző 2 évben van legalább 365 biztosított napja.
Te ennek egyiknek sem felelsz meg, mert a passzív jogon kapott csed és gyed nem számít biztosítási jogviszonynak.
Így csak gyesre leszel jogosult.
Koszi a valaszokat.
Szerencsere nem problema :) megtudjuk oldani,hogy legyen bejelentett munkahelyem a szules elott.volt 5 ev munkaviszonyom mielott az elso gyerkoc szuletett,de volt a szules es az 5 ev kozott 4 honap szunetem.es az utolso pillanatban lett munkam es ra 7 napra,korababakent megszuletett a fiam. Igy az alapjan kaptam a gyast es a gyedet,sajnos az 5 evet buktam.
"megtudjuk oldani,hogy legyen bejelentett munkahelyem a szules elott.volt 5 ev munkaviszonyom mielott az elso gyerkoc szuletett"
Hiába van munkahelyed szüléskor, ha az azt megelőző 2 évben nincs 365 nap biztosított jogviszonyod.
És neked nincs.
Nem az előző szülés, hanem a mostani szülés előtt kellene.
Tehát semmiképpen nem leszel jogosult csedre,gyedre most. Ehhez előbb kellett volna gondolkodnod.
Mint írtam a korábbi hozzászólásomban is, ezen már nem tudtok változtatni. Valahogy sejtettem, hogy az lenne a terv, hogy bejelentenek valahova. De már ez sem segít, mert a szülés előtti 2 évben kell meglennie a 365 nap jogviszonynak. Mivel csak passzív jogon kaptad a gyedet, így az nem minősül biztosított jogviszonynak, a korábbi 5 évnek meg már tényleg semmi jelentősége ebből a szempontból.
Szóval gyest fogsz kapni. Illetve apuka 1 éves kortól mehet majd gyedre munka mellett. Ennyit tudtok tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!