Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jogosult leszek a GYÁS-ra,...

Jogosult leszek a GYÁS-ra, GYED-re?

Figyelt kérdés

2013.nov.1.-el lett munkaviszonyom, majd a kisfiam megszületett nov.7.én akkor mentem el GYÁSra. Majd nov.31.el megszűnt a munkaviszonyom,onnantól az OEP lett a kifizetőm. Onnan kaptam a GYED-et is, jelenleg GYES-en vagyok,de a 2. gyermekünket várjuk. GYES alatt fog születni a babánk. Nem volt megszakítás a GYÁS,GYED,GYES alatt.

Ilyen esetben jogosult leszek a GYÁS-ra a jelenlegi törvények alapján? ha minimál bér alapján is.

Előre is köszönöm a válaszokat.

2016. jan. 26. 01:53
 1/8 anonim ***** válasza:
Kétlem,hogy bármit kapnál,nincs munkaviszonyod,nincsen munkahelyed,ki adna ugyan Gyedet vagy bármi mást gyesen kivül?Minimálbér alapján is hogy adjanak bármit,ha nincs minimálbér bevételed?
2016. jan. 26. 07:08
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem, mert nincs munkaviszonyod. És már több, mint 2 éve nincs. Hiába kaptál gyedet, már nem volt mögötte munkaviszony, csak passzív jogon kaptad. Úgyhogy egyik feltételnek sem felelsz meg, és ezen már nem is lehet változtatni.
2016. jan. 26. 07:30
 3/8 anonim ***** válasza:

A jelenlegi törvények alapján az jogosult csedre és gyedre, aki:

-szülés pillanatában biztosított, vagy max 42 nappal előtte szűnt meg, és

-a szülést megelőző 2 évben van legalább 365 biztosított napja.

Te ennek egyiknek sem felelsz meg, mert a passzív jogon kapott csed és gyed nem számít biztosítási jogviszonynak.

Így csak gyesre leszel jogosult.

2016. jan. 26. 08:59
 4/8 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszokat.

Szerencsere nem problema :) megtudjuk oldani,hogy legyen bejelentett munkahelyem a szules elott.volt 5 ev munkaviszonyom mielott az elso gyerkoc szuletett,de volt a szules es az 5 ev kozott 4 honap szunetem.es az utolso pillanatban lett munkam es ra 7 napra,korababakent megszuletett a fiam. Igy az alapjan kaptam a gyast es a gyedet,sajnos az 5 evet buktam.

2016. jan. 26. 10:15
 5/8 anonim ***** válasza:

"megtudjuk oldani,hogy legyen bejelentett munkahelyem a szules elott.volt 5 ev munkaviszonyom mielott az elso gyerkoc szuletett"

Hiába van munkahelyed szüléskor, ha az azt megelőző 2 évben nincs 365 nap biztosított jogviszonyod.

És neked nincs.

Nem az előző szülés, hanem a mostani szülés előtt kellene.

Tehát semmiképpen nem leszel jogosult csedre,gyedre most. Ehhez előbb kellett volna gondolkodnod.

2016. jan. 26. 10:30
 6/8 anonim ***** válasza:
Igen, passzív jogon kaptad a csedet és a gyedet is, így újból kell a 365 biztosított nap, a szülést megelőző 2 évben. Nem írtad, mikorra várod a 2. babát. Ha pl. 2016 júniusban születik, akkor 2014. jún-2016-jún. között kell 365 biztosított nap. Hiába jelent be most bárki, csak pár hónap munkaviszonyod lenne és méltányossági alapon is csak akkor adják meg, ha pár nap hiányzik a 365 naphoz. Az hogy neked 2013-ben és előtte több éves munkaviszonyod volt, nem számít, mivel már több mint 2 éve nincs munkaviszonyod. 2013. nov. 31 után te passzív jogon kaptad az ellátást. Ez nem jogosít fel újabb csedre és gyedre másik gyerek születésekor.
2016. jan. 26. 13:32
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Tehát csak gyesre leszel jogosult, viszont, ha a nagyobb gyerek 3 éves kora előtt megszületik a kisebbik, akkor a nagyobb 3 éves koráig 2 gyest kapsz, majd 3 éves kora után 1 gyest.
2016. jan. 26. 13:33
 8/8 anonim ***** válasza:

Mint írtam a korábbi hozzászólásomban is, ezen már nem tudtok változtatni. Valahogy sejtettem, hogy az lenne a terv, hogy bejelentenek valahova. De már ez sem segít, mert a szülés előtti 2 évben kell meglennie a 365 nap jogviszonynak. Mivel csak passzív jogon kaptad a gyedet, így az nem minősül biztosított jogviszonynak, a korábbi 5 évnek meg már tényleg semmi jelentősége ebből a szempontból.

Szóval gyest fogsz kapni. Illetve apuka 1 éves kortól mehet majd gyedre munka mellett. Ennyit tudtok tenni.

2016. jan. 26. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!