Miért "éri meg jobban" a kismamáknak a szülés után megkezdeni a CSED-et? Mi a különbség, ha valaki szülés előtt kezdi?
Amíg meg nem kezdni, addig a normál fizetését kapja.
De. pl. ha valaki táppénzen van, annak megérheti előbb elkezdeni, mert a CSED összege magasabb.
ez a magas fizetésűeknek éri meg. mármint ha a tp-csed-ről beszélünk :)
a tp a fizetés 60%-, a gyed a fizu 70%-a. a csedet hagyjuk is, hisz az fix ideig jár, így vagy úgy kezded el, tehát ennek semmi köze hozzá :)
szóval van egy 500.000.- fizetésű kismama, aki elfárad, így az orvos kiírja tp-re. kap 275.000.- havonta, majd szülés után csedet, így kap 1,5 évig gyedet ami 120.000.- (nem tudom pontosan, de ez most mindegy is), mert maximálva van.
ha előbb kezdené meg a csedet, akkor a 1 hónappal tovább lenne gyeden ami fele annyi mondjuk mint a fizetése utáni tp :)
remélem így érthető. viszont pont fordított a helyzet ha valaki nem éri el a max gyedet vagy épp azon van, mert így meg több a 70%-os gyed mint a 60% os tp ;)
ezt én (is?) írtam egy kérdésnél válasznak és igaza van a 3. válaszolónak, a magas fizetésűeknek éri meg, vagy azoknak, akik nem mennek táppénzre, esetleg tudnak otthonról is dolgozni, így azzal a 28 nappal nem érnek semmit szülés előtt.
30hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!