Ha terhesen nem jarok vedonohoz akkor szules utan a babara nem kapok semmi penzt?
Attól függ. A új szabályozás szerint a védőnő adja a terhesgondozásról az igazolást, s ez kell az egyszeri anyasági segélyhez (~64e). De van, ahol még az orvos adja.
A többi juttatáshoz (csed, gyed, gyes, csp) semmi köze a védőnőnek.
Szerintem most is úgy van, hogy legalább 4 pecsétnek kell lennie a kis könyvedben, hogy az egyszeri anyasági támogatást megkapd.
Viszont nálunk úgy volt benne a kis könyvemben, hogy ide járt ki vidékre a védőnőhöz havonta egyszer a kirendelt nőgyógyász és azon a megjelenésen adták a pecsétet, ami számított, illetve ha kórházban megjelentem vizsgálaton, ultrahangon, akkor ott is adtak pecsétet.
A mostani (2016-ra vonatkozó) feltétele az anyaságinak ez: "A kismama minimum négy alkalommal megjelent terhesgondozáson a várandósság ideje alatt. Ez a szám koraszülés esetén minimum egy alkalom kell, hogy legyen."
Nem pecsét, nem beírás, hanem megjelenés, amely egy igazolás és kész.
Nekem pl. sosem írnak a kiskönyvembe, csak a védőnő egyszer, de orvosok soha. Van viszont mindenről leletem. A terhesgondozásról a dokim állít majd ki igazolást, a leleteim alapján. Igazából a kiskönyvet arra használom, hogy csekkoljam a netes infók vs. elvárt vizsgálatok közti különbséget.
A védőnőm azt mondja, hogy ugye az alacsony kockázatú terheseket ma már gondozhatja nem orvos is, és nekik való a kiskönyv. Igazából így próbálja a kormány valamennyire kontroll alatt tartani pl. az otthonszüléseket.
30hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!