GYED-el kapcsolatos személyes kérdés, ki hogyan látja a dolgot, mit tudnék még tenni?
2015. október 20.-án voltam egy vidéki (lakóhelyem szerinti) kormányhivatalnál GYED igénylést beadni. November 2.-án kaptam egy levelet, hogy illetékesség hiányában felküldték Budapestre a kérvényem, mivel a volt munkáltatóm Csomád telephelyű. November 12.-én érkezett meg a kérvény, azonban többszöri telefonálgatás után kiderült, hogy az ügy Váchoz tartozik. November 25.-én küldték tovább Vácra az igénylést, ami még nem érkezett meg hozzájuk, így több infót nem is tudnak szolgáltatni. A pestiek időközben bekérték a volt munkáltatómtól a jövedelemigazolást, erről e-mailben tájékoztattak. (ez az egy hiány van)
Félek, hogy idén már nem lesz belőle semmi, pedig pont most nagy szükségem lenne a pénzre (3 hónap visszamenőleg, több mint 365 nap biztosítottság, a fiam 15 hónapos jelenleg).
Azt még tudni érdemes, hogy 2014. aug. 22.-én született a fiam, 2015. aug. 22-től lett lemondva a GYES, és augusztus 23.-tól igényeltem a GYED-et visszamenőleg.
Közben szeptember 18.-tól szűnt meg a munkaviszonyom, de az ugye nem számít már 1 éves kor után.
Ti hogy látjátok ezt a dolgot? Elég nonszensz hogy több mint 1 hónap alatt még meg sem érkezett az igénylés az illetékes szervhez...
Sajnos el kell, hogy keserítselek, ha valóban szept. 18-ig munkaviszonyban álltál, úgy hogy addig bért is számfejtettek neked (és nem volt fizu nélküli szabival megszakítás), akkor a jelenleg benn lévő kérelmedet el fogják utasítani (egyébként is elutasítanák, mivel a benyújtáskor már nem voltál biztosított,köv.résznél írom).
Viszont ha most benyújtasz egy új kérelmet azt szintén el fogják utasítani, mivel jelenleg ha jól értelmeztem a leírásodat nem vagy biztosított (még álláskeresésin sem vagy) és GYED CSAK BIZTOSÍTOTT SZÜLŐNEK JÁR!
42/A. §375 (1)376 Gyermekgondozási díjra jogosult
a) a biztosított szülő...
Anyára vonatkozóan ugye vannak "kivételek", mivel ha ugye a csed alatt szűnik meg a munkaviszonya, vagy szülés előtt 42 nappal akkor még kaphat csedet / gyedet, DE te nem az anya vagy :)
Nem is értem miért most jött ez elő miért nem előbb kezdtétek el intézni.
Ma felhívtam az illetékeseket, még mindig nem kapta meg Vác a kérvényt, Pest azonban elküldte már nekik, utánanéztek, ott már nincs a levél.
Rákérdeztem direkten erre az 1 napra, az ügyintéző a következőt mondta:
"Az nem számít, hogy a gyermek születésnapja előtti napon kérvényezte a GYED-et, mert volt aktív munkaviszonya."
Na most ebből mit szűrt le, nem tudom, de azt mondta, hogy ez nem probléma. Pedig rendesen elmagyaráztam neki, hogy azon a napon is, és egész szeptember 18.ig én dolgoztam.
Kedves #21, azért csak most jutottam el idáig, mivel augusztus elején a munkáltatómnak adtam oda az igénylést, hogy töltse ki és csinálja meg, csakhogy ő nagy ívben tett rá. A gyerekem szülinapja utáni 2 nappal adta vissza a papírt, hogy neki nincs érdekeltsége a dologban, ezt nekem kell elintézzem.
Később már elegem lett belőlük, egy munkáltatóit is 1 hónap volt mire leküldött (100-150 km a két telephely közti különbség). Szóval otthagytam őket, nem csupán emiatt, de nagyrészt emiatt is.
Akkor a gyereked szülinapja után 2 nappal kellett volna beadnod az igénylő papírt. A többit intézte volna az OEP.
Így tényleg nem vagy jogosult gyedre.
21-es vagyok, ahogy írta a 24-es, addig kombináltátok, míg kicsúsztatok az időből. Valóban a gyed igénylést azt neked kellett volna kitöltened és ha ő addig nem adott volna jöv. igazolást hozzá, akkor anélkül beküldeni és akkor az OEP hivatalból bekérte volna. Persze a fizu nélküli szabit is neked kellett volna kérvényezni és az nem a munkáltató feladata.
"Az nem számít, hogy a gyermek születésnapja előtti napon kérvényezte a GYED-et, mert volt aktív munkaviszonya." ezt mire értette az ügyintéző mi volt az előzmény vagy mit mondott utána?
Talán még annyit tudnál tenni az ügyben, ha jogosult vagy álláskeresési járadékra (elsőre azt mondom, hogy igen, persze nem ismerem az előzményeidet), hogy bejelentkezel a munkaügyibe és azidő alatt igényled meg visszamenőleg a gyedet. Még ezt az egy "kiskaput" látom.
Nagyon össze-vissza van ez így, főleg nehezíti a helyzetet, hogy felmondtál a munkahelyeden. Az ügyintézőnek, akivel beszéltél ma, azt is mondtad, hogy aktív munkaviszonyban voltál, mikor a gyerek első szülinapja előtti napon megigényelted a gyedet? Ha igen, akkor te is kifogtál valami tudatlan ügyintézőt, aki protekcióval került be. Nagyon sok a rosszul képzett v. képzetlen ügyintéző.
Ha valóban a gyerek első szülinapja előtt igényelted meg, úgy hogy te aktívan dolgoztál, akkor valóban visszautasítják a gyed kérvényed. Az a baj, hogy úgy vágtatok bele, hogy előtte nem jártatok rendesen utána, mit hogyan is kell csinálni. Nem lett volna szabad felmondanod, mivel most így nincs jogviszonyod, ezért is kérdeztem, még valamikor az elején, hogy most dolgozol-e v. álláskeresésin vagy-e? Ha a párod sem dolgozik, akkor most csak csp-t kaptok? Ez elég necces, bátrak vagytok. Itt a fő hiba, a tájékozatlanság a ti részetekről. Ennek alaposabban utána kellett volna járni, hogy mit mikor, hogyan lehet. Ha most visszautasítják a gyed kérelmed, akkor újból kell igényelni, amit nehezít, hogy nincs jogiszonyod és ráadásul a biztosításod már több mint 45 napja megszűnt. Ez nagyon hosszú folyamat lesz. Lehet jobban járnátok, ha az anya visszamenne gyesre, 2 hónapot tud visszamenőleg igényelni, te meg elmész dolgozni.
Sajna az ügyintéző se mindenható, főleg ha kifogsz egy olyan ügyintézőt, aki még nem rázódott bele az új szabályokba (esetleg maga is új a helyen) és nem látja át teljesen a helyzetedet.
Egy rutinos ügyintéző alapban megkérdezte volna, hogy te akkorra fizu nélküli szabit kértél-e és utána kezdtél újra dolgozni, ja és alap lett volna tudnia, hogy ha nincs biztosítotti jogviszonyod (már ha ezt tudta), nem lehetsz gyedre jogosult.
Szóval most biztos elutasító határozatot fogsz kapni, de esetleg ha tudsz jelentkezni álláskeresésire (már ha most nem dolgozol már) akkor meg tudod igényelni visszamenőleg a szülinap másnapjától. Igaz így elesel 60 napi ellátástól, de legalább kaphatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!