Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYED-el kapcsolatos személyes...

GYED-el kapcsolatos személyes kérdés, ki hogyan látja a dolgot, mit tudnék még tenni?

Figyelt kérdés

2015. október 20.-án voltam egy vidéki (lakóhelyem szerinti) kormányhivatalnál GYED igénylést beadni. November 2.-án kaptam egy levelet, hogy illetékesség hiányában felküldték Budapestre a kérvényem, mivel a volt munkáltatóm Csomád telephelyű. November 12.-én érkezett meg a kérvény, azonban többszöri telefonálgatás után kiderült, hogy az ügy Váchoz tartozik. November 25.-én küldték tovább Vácra az igénylést, ami még nem érkezett meg hozzájuk, így több infót nem is tudnak szolgáltatni. A pestiek időközben bekérték a volt munkáltatómtól a jövedelemigazolást, erről e-mailben tájékoztattak. (ez az egy hiány van)

Félek, hogy idén már nem lesz belőle semmi, pedig pont most nagy szükségem lenne a pénzre (3 hónap visszamenőleg, több mint 365 nap biztosítottság, a fiam 15 hónapos jelenleg).

Azt még tudni érdemes, hogy 2014. aug. 22.-én született a fiam, 2015. aug. 22-től lett lemondva a GYES, és augusztus 23.-tól igényeltem a GYED-et visszamenőleg.

Közben szeptember 18.-tól szűnt meg a munkaviszonyom, de az ugye nem számít már 1 éves kor után.

Ti hogy látjátok ezt a dolgot? Elég nonszensz hogy több mint 1 hónap alatt még meg sem érkezett az igénylés az illetékes szervhez...

2015. dec. 2. 21:21
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

Belegondoltam ebbe a 60 napos mizériába, és érdeklődtem kicsit a páromnál, az igénylés a gyerek 1 éves szülinapja előtti napon lett kérvényezve, tehát augusztus 21-től. Pont a 60 nap miatt.

Most már csak összeáll a kép mindenkinek (nekem is :D)

2015. dec. 2. 21:58
 12/30 anonim ***** válasza:
és igénylés napjától elmentél fizetés nélküli szabadságra? mert anélkül elutasítják :(
2015. dec. 2. 22:18
 13/30 anonim ***** válasza:

Igen, fizetés nélkülire kellett akkor legalább 1 napot menni, ha aug. 21-el kérted a gyedet.

Mivel ugye a gyerek 1 éves szülinapja előtt nem lehet gyed mellett dolgozni. Na, kicsit kusza lett.

2015. dec. 2. 22:35
 14/30 A kérdező kommentje:
az igénylésnél az ügyintéző csaj mondta h azért kell egy nappal a szülinapja előttre irni h ne legyen a 60napos felfüggesztés. aug 21étől igényeltem, aug 22én töltötte a gyerek az egy évet és szept 18ig voltam állományban. igy azt mondják h aug.22-szept.18ig aktiv gyed, azután passziv. a gyed extra miatt az uj törvények szerint a gyerek egy éves kora után korlátlan időben dolgozhatok a gyed mellett.
2015. dec. 2. 22:37
 15/30 anonim ***** válasza:

ez így van, de te nem a gyerek 1 éves korától igényelted, kikerülve a 60 napos várakozási időt, hanem a szülinapja előtt. amit viszont nagyon elrontottatok, hogy nem mentél fizetés nélküli szabadságra, pedig a gyerek 1 éves kora előtt semmilyen kereső tevékenységet nem lehet folytatni. mivel te folytattál, hisz nem szakítottad meg a munkát, így nem voltál jogosult a gyedre. ezen már változtatni se tudsz, valószínűleg újra be kell majd adni a kérelmet, mivel nincs már munkád, így nem lesz türelmi idő sem, bár beleköthetnek abba is, hogy mivel nincs munkád, így nem is vagy jogosult most gyedre...

hát, ez nagyon hosszú lesz :(

2015. dec. 2. 22:44
 16/30 A kérdező kommentje:
Egyébként 22.-e szombat, arra a napra nem kaptam fizetést, az így is jó lehet?
2015. dec. 2. 22:44
 17/30 A kérdező kommentje:
Vagy konkrétan arra a 21.-ei napra nem szabadott volna fizetést kapnom?
2015. dec. 2. 22:50
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

nem... nem a hétvége és nem a fizetés. itt konkrétan le kellett volna papírozni, hogy fizetés nélküli szabadságot veszel ki és ezt csatolni is kellett volna. ezen már nem tudsz változtatni, hiszen adóztál arra az időre, ezt nem lehet már utólag megváltoztatni.

sajnos elrontottátok, ezekkel a feltételekkel te akkor nem voltál jogosult a gyedre, ezért nem kaptál pénzt.

kérdezz meg egy jó könyvelőt, lehet, hogy még be lehet adni másnaptól hiánypótlásként és akkor lesz 60 napos türelmi idő, de legalább jogosult leszel rá, mert most jelenleg nem vagy az-már a munkád elvesztése miatt

2015. dec. 2. 22:56
 19/30 anonim ***** válasza:

Szeptember 18-ig dolgoztál is, fizetést is számfejtettek neked? Ha igen akkor aug.21-től hiába kérted a folyósítás nem fogják megadni, így a kérvényt el fogják utasítani.

Szóval ha gyedet akarsz magadnak, akkor szerintem már most kezdheted intézni az új kérvényt, ha tudod, hogy akkor most ki is az illetékes hivatal már egyből oda küldeni a kérvényt, jövedelemigazolással együtt (ha megoldható). Azt már viszont írhatod abban, hogy aug 23-tól igényled, mert így is úgy is kimarad a 60 nap és csak azt követően kaphatod a gyedet. De akkor azt tényleg már most kezd el intézni, mert ugye max 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni (erre is nagyon figyelj az beadási időpontnál) és így is kimarad a 60 nap.

2015. dec. 3. 09:47
 20/30 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy, milyen napra esett, mert a munkaviszonyod élő volt.

Nem munkanapra kapod a fizetés, hanem hónapra. Abba benne van a hétvége is.

Így tényleg 1 napra fizetés nélkülire kellett volna menned, akkor lettél volna jogosult.

Vagy 23.-tól igényeltétek volna, akkor október 23-tól kaptad volna, tehát már utalták volna.

Így esetleg újra megigényelhetitek, de nem tudom, munkaviszony nélkül megkapod-e.

2015. dec. 3. 09:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!