GYED-el kapcsolatos személyes kérdés, ki hogyan látja a dolgot, mit tudnék még tenni?
2015. október 20.-án voltam egy vidéki (lakóhelyem szerinti) kormányhivatalnál GYED igénylést beadni. November 2.-án kaptam egy levelet, hogy illetékesség hiányában felküldték Budapestre a kérvényem, mivel a volt munkáltatóm Csomád telephelyű. November 12.-én érkezett meg a kérvény, azonban többszöri telefonálgatás után kiderült, hogy az ügy Váchoz tartozik. November 25.-én küldték tovább Vácra az igénylést, ami még nem érkezett meg hozzájuk, így több infót nem is tudnak szolgáltatni. A pestiek időközben bekérték a volt munkáltatómtól a jövedelemigazolást, erről e-mailben tájékoztattak. (ez az egy hiány van)
Félek, hogy idén már nem lesz belőle semmi, pedig pont most nagy szükségem lenne a pénzre (3 hónap visszamenőleg, több mint 365 nap biztosítottság, a fiam 15 hónapos jelenleg).
Azt még tudni érdemes, hogy 2014. aug. 22.-én született a fiam, 2015. aug. 22-től lett lemondva a GYES, és augusztus 23.-tól igényeltem a GYED-et visszamenőleg.
Közben szeptember 18.-tól szűnt meg a munkaviszonyom, de az ugye nem számít már 1 éves kor után.
Ti hogy látjátok ezt a dolgot? Elég nonszensz hogy több mint 1 hónap alatt még meg sem érkezett az igénylés az illetékes szervhez...
írd le még egyszer, mert nagyon nem tiszta! van egy 15 hónapos gyereked akire gyest kaptál 1 éves koráig, majd novemberben megigényelted a gyedet visszamenőleg? miért is?
a születésétől dolgoztál és most lett meg az egy éved? vagy hogy? tényleg nem értem, miért nem voltál cseden és gyeden az elmúlt 15 hónapban? és miért épp most lett szükséged a gyedre?
Miért gyest igényeltél, mikor a fiad született? Tgyást kellett volna majd gyedet. Így jó sok pénzt buktál. Na, mindegy.
Azt írod, továbbküldték Vácra nov. 25-én. Onnan újból 30 nap az igénylés, igen, ebből idén már nem lesz semmi. Viszont, már meg kellett volna kapniuk, legalábbis a héten meg kell kapják. Nem kapkodják el, az tuti. Neked lehet azt mondták, hogy nov. 25-én küldték tovább, de lehet csak 27-én. Ilyeneket szeretnek csinálni. Sajnos hiánypótlás esetén és ilyen dolgok miatt, hogy másik illetékes szervhez küldik, mindig újraindul a 30 nap. Mivel a 2 ünnep között tuti nem dolgoznak, talán 1 napot csak, nem hiszem, hogy idén lesz ebből pénz. De, azért telefonálgass, nehogy elfelejtsenek.
Ne haragudjatok, még egyszer megpróbálom leírni.
- Én az édesapa vagyok :)
- Munkahely 2013. szept 2. - 2015. szept 18. (Váchoz tartozik)
- Gyerkőc született 2014. augusztus 22.
Az igénylés napja 2015. október 20. Visszamenőleg 2015. augusztus 23.-ra (1 éves kora a picinek), GYED lemondva anyuka részéről 2015. augusztus 22.-től.
Lakóhelyemről 2015. nov 2. ment fel Pestre az igénylés, nov 12.-én ért oda.
Pestről nov 25.-én ment el a levél Vácra, és még nem ért oda.
Annyit megigértek, hogy előre veszik az ügyet ha megérkezik (18 nap az elbírálás, hiánypótlás esetén 21 nap törvény szerint), és váltig állítják, hogy karácsony előtt lesz belőle valami. Amint elbírálták, már küldik az összeget.
Nem tudom, mennyire hihető ez... remélem sikerült mindent leírni.
Tehát gyed lett lemondva aug. 22-én nem a gyes, oké.
Szept. 18-al megszűnt a munkaviszonyod? Most álláskeresési támogatáson vagy? Ez nem tiszta.
Igazából úgy kellett volna, hogy a gyerek 1 éves szülinapja előtt pár nappal megigényled a gyedet (addig elmész fizetés nélküli szabira, ha a munkáltató belemegy) és akkor nincs a 60 nap várakozási idő.
Igazából semmit sem tehetsz, mint vársz és rájuk telefonálgatsz néha, hol jár az ügyed.
Bocsánat, ezt is elírtam, késő van már ilyenkor. A GYES-t mondta le az édesanya. Nem vagyok semmilyen álláskeresési vagy egyéb támogatáson, egyszerűen várok ezekre a jólelkűekre, de sajnos a tartalékaink csak eddig tartottak. Azt hittem ennél jóval zökkenőmentesebb lesz az egész ügyintézés... de mint látom, nem.
Köszönöm szépen a hozzászólóknak a vélemény nyilvánítást és a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!