Ha nekem az előző két évben volt munkaviszonyom, de az idén szept. Elején megszűnt, egy hét kimaradt, majd elmentem munkanélkülire kapom majd a TGYÁS-t és a GYED-et? Most 4 hetes terhes vagyok.
A 365 napban lehet megszakítás, nem kell folyamatosnak lenni, csak annyi, hogy a szülést megelőző 2 évben nézik, de akár 2 hónap szünet is lehet, itt nem számít a megszakítás.
Gondolom most kapsz álláskeresési járadékot. Ha igen, akkor az tuti nem tart ki szülésig, mivel még csak 4 hetes vagy. Na, szóval, terhesen tuti el tudsz helyezkedni? Mert ha lejár az álláskeresési támogatás és nem találsz munkát, akkor csak gyes jár, akkor is, ha megvan a 365 biztosított napod.
Valóban, meg kellene szakítani az álláskeresési támogatást, majd a csed igénylés előtt újra igényelni. Mennyi álláskeresési jár? Nem írtad, pedig ez most nagyon fontos. Ha álláskeresésin vagy, akkor tudsz majd csedet igényelni, illetve gyed igénylésre is kell hagyni legalább 1 nap álláskeresésit, mert ha lejár a csed, akkor vissza kell menni legalább 1 nap álláskeresési napra és onnan igényelni a gyedet, mert ugye így leszel csak biztosított.
Ha most kihasználod az összes álláskeresési napod, akkor annak lejárta után mindenképp kell munkát találnod, ha akarsz csedet és gyedet, mivel egyik feltétel a 365 nap mellett az, hogy az igénylő igényléskor is legyen biztosított. Tehát vagy legyen munkahelye v. álláskeresési támogatáson kell lenni.
Ha találsz munkát, akkor a csed és gyed alapja az új munkahelyen elért jövedelmed lesz, a régit egyáltalán nem veszik figyelembe.
Ha álláskeresésiről mész csedre és gyedre, mind a kettő alapja a minimálbér lesz, kivéve, ha az álláskeresési alapja kevesebb volt, mint a minimálbér.
Huh, köszönöm a válaszokat! Az álláskeresőim november végén jár le, szóval egy hónap múlva és a minimálbért kapom nettóban kb. havi 70-80.000 Ft-ot.
Ha lemondom akkor újraindíthatom? És akkor mit fognak nézni? A maradék egy hónapot fogom megkapni mondjuk ha a szülés előtt indítom be 2 héttel vagy 3 héttel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!