Kery26 kérdése:
A szülés előtt ki szeretném venni a 28 nap szülési szabadságot. A CSED-et viszont igényelhetem később? Mármint például csak a gyerek születésétől kezdve?
Figyelt kérdés
2015. szept. 15. 08:40
1/7 anonim válasza:
Nem, hiszen a kettő ugyanaz. Pontosabban a csed a szülési szabadság idejére járó támogatás.
2/7 Bella169 válasza:
A 168 nap CSED maga a szülési szabadság.
Ezt igényelheted vagy legkorábban a szülés kiírt napja előtti 28. naptól vagy legkésőbb a szülés napjától.
Nincs ezen felül külön 28 nap szülési szabadság.
Ha van annyi biztosított napod, hogy a gyerek 2 éves koráig járjon a GYED akkor érdemes elmenni CSED-re a szülés elötti 28 napra, mivel a CSED összege magasabb mint a táppénz. Ha nincs annyi biztosított napod, akkor a szülés napjától érdemes kivenni mert akkor szülésig elmész táppénzre (ami magasabb mind a GYES), és szüléstől CSED-re így tovább kapsz magasabb jövedelmet.
3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!
2015. szept. 15. 09:55
4/7 A kérdező kommentje:
...még annyit szeretnék kérdezni, hogy január 18-ra vagyok kiírva, de december 1-től már nem szeretnék dolgozni.Táppénzen szeretnék lenni január 1-ig (vagyis december)és a CSed-et vagyis a szülési szabadságot csak 1-től venném igénybe. (A fizetésem és egyéb variálások végett)...ez így rendben lenne?
2015. szept. 15. 10:03
5/7 anonim válasza:
Nekem anno azt javasolták, hogy a szülési legyek tappenzen és utána vegyem ki a szülési szabadságot, mert úgy járok legjobban anyagilag. Úgy is jó ahogy te szeretnéd
6/7 anonim válasza:
Nem tudom mit értenek variálás alatt, hiszen neked a csed alapod okt 31-től visszafelé a 180 napi jövedelem átlaga lesz, tehát esetleges év végi prémium, 13, havi fizu csak a gyednél lehet lényeges. Arra azért figyelj ha előbb kezded a csedet hamarabb is fog lejárni és így annyival előbb kell igényelned a gyedet.
7/7 A kérdező kommentje:
Rendben, így már értem! Köszönöm Mindenkinek! Decemberben semmiképp sem szeretnék már dolgozni, viszont a CSED-et nem igényelhetem meg hamarabb mint január 1-e, pont azért, hogy a 180 nap bérezett napot azt október 31-től nézzék visszafele...május óta vagyok magasabb pozícióba, így több a fizum...ha decemberben már megigénylem akkor szeptember végétől számolnak vissza 180 napot, és akkor buktam egy hónapot...azért merek így ügyeskedni mert minden rendben a Babával és Velem (ha nem lesz, természetesen nem fog érdekelni a pénz...)mégegyszer köszönöm!
2015. szept. 15. 14:49
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!