A GYES mennyi munkaviszony után jár? Ennek folyamatosnak kell lennie? És mennyi az összege 1 gyerek után?
A GYES alanyi jogon jár minden szült nőnek (vagy férfinak, nagyinak is extrém esetben)
Havi bruttó 28500 Ft, kb. nettó 25600 körül van. A gyermek 3 éves koráig jár. (addig a napig, míg betölti a 3. évet)
A GYED esetén lényeges a munkaviszony ideje.
Kerdezo: gusztustalan a stilusod.
Az egy dolog, hogy nem tudod, hogy a Gyes alanyi jogon jar, es ahelyett hogy eloszor tajekozodnal mielott kinyitod a szádat még le is hurrogod aki segitseget akar nyujtani ha mar annyira nincs eszed hogy a googleba beusd hogy: "gyes igenyles" ami meg rovidebb ideig tartott volna mint kiirnod ezt a kerdest, inkabb megkoszonned hogy valaki akar 30 mp-ig foglalkozott azzal, hogy segitsen neked.
Le a kalappal, ritka ostoba vagy. 😊
Utolsó: Én egy egyszerű kérdést tettem fel, mivel azt a cikket én is átfutottam már a kérdés feltétele előtt, de nem volt benne ilyen. Nem volt gusztustalan a stílusom. Ellenben a tiéd hagy némi kívánnivalót maga után...
3-as: Akkor én a GYED-re gondoltam (szerintem az emberek 50 %-a gyerekszülés előtt nincs tisztában ezekkel). A GYED-hez mennyi munkaviszony szükséges? Előre is köszi a választ!
Közben megtaláltam a GYED-et:
"A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási idő számítása:
Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a gyermekgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie."
" a gyermeket szülő anya által igénybe vett gyed esetében a szülést megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. "
" I.2 A 2015. július 01. napjától hatályos jogszabályok alapján a gyermekgondozási díj alapjának megállapítása
(ezen számítási módot abban az esetben kell alkalmazni, ha az igénylő gyermekgondozási díjra 2015. június 30. napját követően válik jogosulttá)
1. Amennyiben az igénylő, a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyermekgondozási díj alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén, a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. A 180 napi jövedelem keresésekor legfeljebb az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni. "
Ez jó lesz nekünk is összegzőnek, és hátha máson is segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!