Mi jár nekem így? GYED, TGYÁS?
2015. január óta dolgozom a mostani helyemen. Akkor 120.000 Ft volt a bruttó fizetésem, majd ez áprilistól 150.000 Ft-ra nőtt. Babát tervezünk, csak nem tudom, hogy mikor lenne a "legideálisabb" az ellátások szempontjából. Mondjuk ha jövő nyáron-ősszel szülnék, mennyi ideig járna nekem a TGYÁS/GYED? És az mennyi lenne?
Ráadásul van egy kis eü. problémám, így valószínű, hogy a terhesség elejétől táppénzen lennék. Az mennyiben számít bele?
Köszönöm előre is!
Beleszámít a táppénz is ha jól tudom,akkor jár a tgyás,legalábis az utolsó infóm szerint,ha egy évet be van dolgozva. A gyes alapból jár,az a gyed pedig ha jól tudom akkor jár,ha volt ugye adott ideig tartó munkaviszonyod. De ez szerintem pontosabb képet ad majd,én nem akarok hülyeséget modnnai. Nem vagyok jogosult gyedre és tgyás-ra pl. azt tudom.
Én a helyedben megvárnám a teherbeeséssel, hogy meglegyen az egy éves munkaviszonyom. Azt írod hogy valószínüleg az elejétől táppénzen leszel. Ha az adott helyen egy évnél rövidebb a munkaviszonyod akkor csak 50% táppénz jár. ha megvan az egy év akkor 60% . (nem mindegy ha 8-9 hónapig táppénzen vagy)
A táppénz ideje amúgy ugyanúgy biztosított időnek számít.
CSED (így hívják manapság a TGYÁS-t). Erre ha jogosult vagy (és ha most teherbe esnél is már jogosult lennél. Feltétele: Hogy a baba születését megelőző 2 évben legyen 365 nap biztosított napod.), akkor az 168 napig jár és a bruttó fizetésed 70% minusz szja.
GYED a CSED után van. Feltétele ugyan az mint a CSED-nek tehát ha CSED jár a jár a GYED is. Ez annyi napig jár ahány biztosított napod volt a gyermek születése elötti két évben. Minimum 365 nap, és max a gyerek 2 éves koráig jár. Utánna még egy év GYES jár.
Az új szabályok szerint a gyermek egy éves kora után korlátlan óraszámban visszamehet az anyuka dolggozni anélkül, hogy elvesztené a GYEDet vagy a GYES-t
Remélem sikerült jól összefoglalnom, ha valami mégis nem világos kérdezz még nyugodtan :)
Jó tervezgetést:
Egy 2 hetes kislány anyukája
Jajj két dolog kimaradt.
1 - a GYED ugyan úgy 70% csak abból szja-t és nyugdíjjárulékot is vonnak így lesz a valós összeg pár ezerrel kevesebb mint a CSED
2 - a táppénzen töltött idő nem befolyásolja a CSED és a GYED összegét, mivel ellátásnak nem lehet ellátás az alapja, így a táppénz elötti fizudból fogják számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!