Kismama vagyok! Milyen kedvezményeket igényelhetek, mint például a családi adókedvezmény?
Első jól írja. Terhesség alatt csak a családi kedvezmény vehető igénybe, az is csak a terhesség 91. napjától.
Apa csak akkor kérheti magzatra, ha a férjed. Nem jár duplán, ha ketten kéritek, hanem fele-fele úgy.
a magzat 91. napos korától jár a családi adókedvezmény, megosztva is igényelhetitek, de mint előttem is írták, ez egy adóalapot csökkentő kedvezmény, ami fix összeg, teljesen mindegy, hogy melyikőtök veszi igénybe, feltéve ha van annyi jövedelmed, amelyből érvényesíteni tudod.
Ez mindenképp jár.
Emellett, ha a jogosultság kezdőnapján biztosított vagy, és azt megelőző 2 éven belül 365 napot biztosított voltál (bejelentve dolgoztál, akár megszakításokkal), akkor jogosult vagy CSED-re, ami a szülést megelőző 28. nappal vehető legkorábban igénybe, és 6 hónapig jár. Összege a bruttó béred 70%-a, szintén adóköteles jövedelem. Ha ez letelik, kaphatsz GYED-et, ami ugyanúgy 70%, csak ebből már a 10% nyugdíjjárulék is vonódik. A GYED a gyermek 2 éves koráig jár. Ezt követően jön a GYES 3 éves korig, ami alanyi jogon jár, (ha nincs meg a 365 napod, akkor ez jár a szüléstől kezdve), bruttó 28.500 Ft - 10 % nyugdíjjárulék.
Ezeken felül kaphatsz egyszeri anyasági támogatást, 64 125 Ft, ebből nem vonnak semmit, és a szülést követő 60 napon belül utalják.
Továbbá jár havonta családi pótlék, 12.200 Ft/gyermek.
MINDENT IGÉNYELNI KELL a Magyar Államkincstárnál, semmi nem jár automatikusan.
Ikrek esetében mások az összegek, de gondolom ez nem áll fent.
5-ös vagyok
És az a 147 ezer bruttó összeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!