Gyed mellett táppénzre mennék. A munkáltató megteheti azt, hogy nem engedélyezi a táppénzt?
Kedves kérdező, nem kell egy napra sem konkrétan visszamenned dolgozni. Ahhoz hogy kapd a gyed mellett a tp-t a következőket kell tenned:
írsz egy kérelmet, hogy xy naptól fel szeretnéd függeszteni a fizu nélküli szabidat és ki szeretnéd venni a felhalmozott szabikat(min. 30 nappal írd meg hamarabb a kérelmet, mint a benne lévő időpont). Ezt a legjobb tértivevényesen eljuttatni a munkáltatónak, hogy legyen bizonyítékod az átvételre, erre ő köteles reagálni. Ha mégsem reagálni, akkor az átvételtől számított 30. napon érvénybe lép, hogy megszűnik a fizu nélküli szabid. Ha nem írt semmit, akkor a 31. napon bemész, hogy felvennéd a munkát. Az aznapot benn töltöd és a következő napon eljössz tp-re. Ha szabályszerűen reagált, akkor a levélben megírja, hogy xy naptól megszünteti a fizu nélküli szabidat és elkezdi a szabik kiadását. Ha elkezdődik a szabid kiadása 1 napot szabin leszel másnap beviszed a tp-s papírodat és kész.
Fontos, hogy a kérelemmel egyidőben tudasd azt is, hogy terhes vagy így védetté válsz. Tehát amit a párodnak mondtak nehogy megfogadjátok, sőt jobb ha már a kérvénybe megírod, hogy egyébként terhes vagy. Ha nem írjátok rá kirúghatna (bár mostmár tv szerint, ugye nem is lennél köteles bejelenteni, hogy az vagy, anélkül is védettséget élvezel). És ami a legfontosabb, nem kell az összes szabit kivenned és utána tp elég 1 nap szabi is másnaptól táppénz.
A munkáltató nem tagadhatja meg a fizu nélküli szabid megszakítását és a szabi kiadását sem. Ezt tv írja elő. Tehát ne félj.
9-esnek írom ez nem csalás semmilyen formában tv írja elő, ha ő megszünteti a fizu nélkülijét a munkáltató csak elfogadhatja a döntést, nincs választása és a szabiját is ki kell adnia, ill. a gyedet nem kell megszüntetnie. Ha válaszolsz illene tudni a jelenlegi szabályozást. Nekem korrekt a munkahelyem és én is kihasználtam, hogy veszélyeztetett terhesként kaptam a gyest (mivel pont elmúlt 2 mire igényeltem a tp-t) + tp-t, majd a tgyás + gyest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!