Segítene vki gyed extrával kapcsolatba?
Apuka kérné a gyed extrát a 14 hónapos kislányunk után.
Hol kell neki igényelni? (Nagyon szerencsétlen vagyok csak azt találom h szülés után anyuka h igényelheti a gyedet)
170 ezer a bruttója arra mennyi a gyed?
Adókedvezmény így is jár neki?
Ha április 13.án igényli akkor mikor utalnak? Vagy fizetéssel együtt van?
Még egy:
Nekem azzal a nappal kell lemondani a gyest amikor ő megigényli?
Apuka m.helye tp kifizető hely?
Ha igen, akkor a m.helyén kell a GYED formanyomtatvány kitöltésével igényelni.
Ha nem tp kifizető hely, akkor a területileg illetékes OEP-hez besétál a szintén GYED igénylőlap kitöltésével és leadja a kérelmet.
Egy gyerekre egy juttatás jár! Tehát, te nem lehetsz a lányotokkal GYED-en.
Adókedvezmény eddig is járt. Vagy havonta vagy adóbevalláskor egy összegben vissza.
Ha megigényli, akkor május első heteiben kapjátok.
A TGYÁS/GYED/GYES is olyan, mint a fizetés, UTÓLAGOSAN adják, nem előre!
Így van, ahogy a második írja.
Én a GYED igénylését írtam le.
Te pedig április 12-én mond le a GYES-t.
Köszönöm a segítséget.
Azt hittem h külön van vmilyen nyomtatvány a gyed extrára de akkor nem.
Én úgy tudom, ha apuka munka mellett igényli a gyedet, akkor csak a 61. naptól folyósítanak, tehát az igénylést követően az első 2 hónapban nincs se gyes, se gyed, csak az apa fizetése és a csp.
Tehát ha most megigényli az apa, akkor májusban még nem fogtok ellátást kapni, csak a gyes időarányos részét.
6-os jól írja.
Ha apuka a gyerek 1 éves kora után igényli a gyedet, akkor 60 napig nincs ellátás, vagy nincs fizetés.
Tehát ha április 13.-án igénylitek, akkor június 12-től fog járni és július elején kaptok először gyedet.
A családi kedvezmény eddig is járt.
170 ezer bruttóra kb 108.000 adókedvezménnyel a gyed.
Az igaz, hogy igényléstől számítva 61. napon utalnak gyedet az apának, viszont neked az igényléstől kezdve a gyest le kell mondani. Tehát 2 hónapig apa fizetése és a csp, illetve a te fizud, ha dolgozol. Gondolom te elmész dolgozni.
A gyed összege a napi bruttó átlagbér 70%-a. Igen, kérhet adókedvezményt.
Ha április 13-án igényli, attól a naptól kéri a gyedet, akkor neked ápr.12-vel le kell mondani a gyest. A gyed utalása kb. jún.12-dike körül. Addig, mint írtam a párod fizetése és a csp. van és a te fizud, ha van.
Ezt visszamenőleg nem utalják, tehát jún.12-dike körül 1 havit utalnak.
Ezt úgy lehetett volna kikerülni, hogy a lányod 1 éves szülinapja előtt pl. 1 héttel a párod megigényli a gyedet, mert akkor nincs a 60 napod várakozás és 1 hétre fizetésnélküli szabira megy, mert ugye 1 éves kora előtt nem dolgozhat. Így csak 1 hét fizetése esett volna ki, de folyamatosan kaptátok volna a gyedet.
Bruttó 170 ezerre 1 gyerek uátn járó adókedvezménnyel kb. 108 ezer Ft a gyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!