Milyen támogatási ellátásokban részesülök?
A helyzetem: 2014. júniusában végeztem felsőfokú szakképesítést szereztem. Azóta nincs munkahelyem, regisztrált pályakezdő álláskereső vagyok.
Most 13. hetes 5 napos terhes vagyok. A párommal nem vagyunk házasok és élettársi kapcsolatot igazoló papírunk sincs.
Ebben az esetben milyen ellátásokban részesülhetünk?
(családi pótlék, anyasági, gyes, családi adókedvezmény) esetleg más?!
Igen meg van a 2 aktív félévem, de már korábban azt a választ kaptam a gyed extrára, hogy a tanulmányaim befejezését (2014.júunius) követő 1 évben meg kell születnie a babánék, én viszont augusztus 28. ra vagyok kiírva így lecsúsztam róla.
A gyes-t akkor is kapom, ha regisztrált munkakereső vagyok? .. mert már arra is kaptam olyan választ, hogy ez kizáró ok.
Illetve, ami még főként érdekelne, hogy elvileg, ha a magzat betöltötte a 90. napot már akkor igénybe lehet venni a páromnak az adókedvezmény, viszont nem vagyunk se házasok illetve az élettársi kapcsolatunk sem igazolt hivatalosan így jár e vagy nem?
Valóban nem jár a gyed extra, mert 1 éven belül kellene szülnöd.
Tényleg csak az egyik ellátást kapod, mert 2 nem jár egyszerre.
A párod csak akkor igényelhetné a családi kedvezményt, ha házasok lennétek. Így majd a jövő évi adóbevallásában lehet visszakérni ezt a pár hónapot.
Utólag tudja majd a párod adóbevalláskor visszaigènyelni.
Ha te igènyelnèd, azonnal kapnád...
Vagy munkanèlkülit vagy gyest fogsz kspbi, kettőt együtt nem.
Munkanélkülit biztos, hogy nem kapok, hisz még csak szeptemberben lettem regisztrálva.
Gyes-t akkor mindenféleképpen kapok, ha mást nem???
Az, hogy regisztrált vagyok álláskeresőként nem kizáró ok???
"Igen meg van a 2 aktív félévem, de már korábban azt a választ kaptam a gyed extrára, hogy a tanulmányaim befejezését (2014.júunius) követő 1 évben meg kell születnie a babánék, én viszont augusztus 28. ra vagyok kiírva így lecsúsztam róla."
nem azért, hogy kötekedjek, de a 2 éven belül 2 aktív félév= befejezést követő 1 éven belül szülést.
tehát neked nem lesz meg...
igen, akkor gyes. nyilván a munkakeresőit le kell mondanod, erről elég majd egy email-t küldened és annyi.
az adókedvezményt meg ahogy írtam, ha megszületik a baba, akkor. majd következő évi bevallásban lehet visszamenőleg kérni :)
Az, hogy "2 éven belül 2 aktív félév MIÉRT EGYENLŐ a befejezést követő 1 éven belül szüléssel" azt nem értem, de lényegtelen is, mert én már korábban tudtam, h a Gyed Extráról lecsúsztam 2 hónappal.
És még egy kérdés! Ha most összeházasodnánk, már igénybe tudná venni a párom az adókedvezmény, amíg nem születik meg a pici?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!