Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jogosult vagyoke a gyed és a...

Jogosult vagyoke a gyed és a gyesre?

Figyelt kérdés

Román állampolgár vagyok, magyar cégnél dolgozok 6 éve ,kiküldetésben Németországban.Jogosult vagyok-e a gyed és a gyesre? A 4 vagy a 8 órás bejelentés számit-e a gyed és gyes elbirálásában?

Valamint köteles vagyoke Magyarországon nögyogyaszhoz járni és Magyarországon kell szülni vagy az nem számit?

2015. febr. 18. 13:44
 1/4 anonim ***** válasza:

ne haragudj, nem tudom a választ, de kíváncsi leszek mit írnak.

logikám szerintem nem jár neked mert nem is vagy magyar és nem is itt élsz. gyes alanyi jogon jár, de csak magyar lakcímmel. egyszer anyasági lenne még, de ahhoz kell magyar kórházban orvoshoz járni, 4 pecsét kell...

2015. febr. 18. 13:52
 2/4 anonim ***** válasza:

Magyarországon állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkezni legalább. Igen, Magyarországon kell szülni és az egyszeri anyasági támogatáshoz Magyarországon kell terhesgondozásra járni, legalább 4 orvosi pecsét kell, amit igazolni is kell igényléskor. Nem vagy jogosult, ha nem itt élsz, nincs bejelentett lakcímed.

Amúgy mindegy, hogy 4 v. 8 órás munkaviszony, a bejelentett bruttó bérből számolják a csedet és gyedet. Gyes alanyi jogon jár, annak aki jogosult rá, vagyis magyar, de legalábbis itt él állandóval és itt dolgozik.

Ha te nem, nincs állandód sem, akkor Romániában vagy jogosult az ottani ellátásokra.

Ott milyen ellátások vannak? Csak kiváncsiságból:)

2015. febr. 18. 14:27
 3/4 Vilcsianyuja ***** válasza:

A GYED-et az Egészségbiztosítási szerv folyósítja, a GYES-t és az anyasági támogatást pedig a Magyar Államkincstár, különbözőek az igénylés szabályai, és nyilván az illetékes szervhez kell benyújtani, tehát különböző helyekre.

Szerintem a gyed-re akkor vagy jogosult, ha a munkáltatód itthon fizeti utánad a járulékokat. Ez független attól, hogy milyen állampolgár vagy. Ha van TAJ-kártyád és befizetett járulékod, akkor jogosult lehetsz. De mivel ha jól értem, 6 éve megszakítás nélkül kint vagy, elvileg kint kellene utánad járulékokat fizetni, tehát a németországi juttatásokra lennél jogosult. Ha mégsem így van, és van a magyar államkasszába befolyt egészségügyi járulékod, akkor jár neked GYED, függetlenül attól, hogy csak részunkaidőben vagy bejelentve. A GYED számítása nem a munkaóráktól függ, hanem hogy mennyi volt a bruttó béred, a járulékfizetés alapja. Persze a jogosultságnál nézik azt is, hogy mióta van folyamatos munkaviszonyod, de ha tényleg 6 éve folyamatos, akkor ebből nincs gond (2 év minimum a főszabály).

A gyes-re szerintem nem vagy jogosult, persze ha van lakcímkártyád, lehet próbálkozni az Államkincstárnál, de külföldieknek akkor jár, ha letelepedtek Magyarországon. Vagyis életvitelszerűen itt élnek. Persze ezt az Államkincstárnak nem kell az orrára kötni. Ha rendelkezel az igényléshez szükséges okmányokkal, akkor meg lehet próbálni. Persze ha utólag rájöhetnek, hogy jogosulatlanul igényelsz, és visszafizettethetik veled.

Az anyasági támogatás is csak akkor járna, ha Magyarországon járnál terhesgondozásra. Az már nem kitétel, hogy itt is kell szülni. De nyilván fizikailag eléggé kivitelezhetetlen, hogy átruccanj egy pár pecsét kedvéért.

2015. febr. 18. 14:36
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) Romániában kell lenni 1 év munkaviszonynak és 2 évig kapsz gyest 200 eurót havonta.A 2 év leteltével havi 10 euró.(a kiváncsi válaszolónak :) )
2015. febr. 25. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!