Munkanélkülin vagyok, előtte évekig dolgoztam. Így mire leszek jogosult? Csed, Gyes.
Ha leírod meddig vagy munkanélküli ellátáson és mikor szülsz, akkor jobban lehet segíteni.
Ha a csed v. gyed igénylésekor már nem vagy álláskeresési segélyen vagy nincs munkahelyed, akkor csak gyes jár sajnos.
Igen. Én javaslom, hogy a csedet szülés előtt 28 nappal igényeld meg. Előtte legalább 1 nappal menj vissza munkanélkülire, majd igényeld meg a csedet. Gyednél ugyanígy. Csed lejárta után vissza kell menj legalább 1 napra álláskeresési támogatásra, majd így tudsz gyedet igényelni.
Sajnos hogy elég szomorú, hogy több év munka után csak így lehet valaki jogosult, ha terhes lesz valaki és elveszti terhesen a munkáját. Ráadásul most magadnak kell a TB-t fizetni, míg vissza nem mész álláskeresésire. Ez azért szomorú, mert míg valaki dolgozik egész életébe pl. 5 hónapot, majd terhes lesz és elmegy 6-7 hónapra táppénzre és jogosult mindenre. lehet lepontozni, de én az 1 év biztosított időt felvinném 2 évre és az összeg megállapításánál azt is nézném, hogy az illető 2 évet vagy 5-10 évet dolgozott-e.
Köszönöm szépen a választ,sokat segítettél.
Még annyi h. abban a pár hónapban nem kapok semmit ugye,amíg nem jelentkezek vissza mnre?Ráaadásul még a TBmet is fizethetem.Egyetértek veled,vagy legalább olyan törvény is lehetne h. aki elveszti a munkahelyét x évig dolgozott legyen már jogosult mindenre.
Nem semmit sem tudsz igénybe venni, neked kell havi kb. 6600 Ft-ot fizetni a TB-re. Igen, szomorú de ez van. Az állam csak azt nézi, hogy a szüléskor v. mikor a csedet igényelnéd, akkor van-e munkahelyed.
Sokan csalnak és családi meg ismerősök vállalkozásába bejentetik magukat, de nagy a lebukás veszélye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!