Igaz a hír? Akkor sokkal kevesebb tgyá-om lesz?
Figyelt kérdés
Most olvastam, hogy 2015ben az ig€nyléstől visszamenőleg nézik meg a biztosított napokat.Ha nincs meg, akkoor a minimálbér2*/30. De én január 1től táppénzen vagyok, nem tudom a munkámat végezni terhesen. Júl közepén szülök majd. Akkor miből számítják a gyedet? A 2014es bruttómból(175e) vagy a táppénzből (104e) vagy a minimálbérből???? Köszönöm ha valaki tud válaszolni.2015. febr. 1. 20:02
1/14 A kérdező kommentje:
Szóval a tgyást miből számolják, nem a gyedet.
2015. febr. 1. 20:03
2/14 anonim válasza:
Ellátás nem lehet alapja ellátásnak, vagyis a táppénzből nem számolnak csedet! Ez most sem változott.
A bérezett napjaid lesznek az alapok, úgyhogy a fizetésedből fogják kiszámolni a csedet, majd a gyedet is.
3/14 anonim válasza:
a szüléstől/tgyás (csed) kezdetétől visszamenőleg 2 hónap kuka, azt nem veszik figyelembe és ha azon felül, visszamenőleg van 180 nap jövedelmed, akkor annak az átlaga lesz a tgyás alapja, ha nincs 180 nap, akkor 120 napot néznek. Ha nincs meg a 120 nap, de 30 nap meg van (vagy 30-120 nap közötti valamennyi pl.110 nap) akkor megnézik annak az átlagát és azt veszik alapul, de ha ez több, mint a minimálbér x2/30, akkor a minimálbérx2/30 (210.000/30) lesz a tgyás napidíja.
4/14 anonim válasza:
ja és igen, a táppénzre jutó napok nem számítanak bele a bérezett napok számáva, de a 30 napod attól megvan, szóval akkor a 210 000/30 lesz az alapod a tgyás (gyed) napjaira
5/14 anonim válasza:
bocs, szóval a 175 000 bruttód lesz az alapja, mert az kevesebb, mint a min.b.*2
6/14 anonim válasza:
én viszont megszívtam, mert nekem 300+ a bruttóm és ugyan így járok, kb. 100 napom lesz amit beszámolhatnak és így 210e lesz az alapom, mert nincs meg a 120 napom, neked viszont a fizud kevesebb, így az lesz alapul véve.
7/14 A kérdező kommentje:
A szerződés szerinti bérem 132.000 volt csak erre még rájöttek a pótlékok. (Túlóra, du. éj. ünnep) Melyikből számolják?
És köszönöm a válaszokat!
2015. febr. 1. 22:49
8/14 anonim válasza:
Ha lesz 120 bérezett napod, akkor annak az átlaga lesz az alap, nem a szerződés szerinti béred.
Ha nincs csak 30-119 napod, akkor vagy az átlag kereset, vagy a minimálb.x2, amelyik a kevesebb.
9/14 anonim válasza:
De amúgy a legbiztosabb, ha felhívsz egy kormányablakot és beszélsz erről ügyintézővel, ők tudják ezt oda-vissza a leginkább.
10/14 A kérdező kommentje:
17 éve folyamatosan dolgozom ugyanazon a helyen, csak a táppénz miatt nem értem mivel egész évben nem dolgozom, hanem táppénzen leszek. Ha hivom őket foglalkoznak. velem?
2015. febr. 1. 23:03
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!