Most akkor hova fog jönni a baba Taj kártyája, és mennyi
idő amíg az megérkezik?
Figyelt kérdés
Olvastam hogy Taj kártya nélkül nem lehet se gyedet,se családit,se egyszeri anyaságit igényelni. Meg hogy állítólag azt a kórház automatikusan elintézi hogy kiküldjék.
Az állandó lakcímem más városban van mint a tartózkodási. Lakcímkártyán szerepel a tartózkodási hely is.
És akkor a babának hogyan tudjuk elintézni hogy az állandó lakcíme az legyen mint az enyém? Édesanyámék lakása. Vagy ezt csak abban a városban tudjuk elintézni? Nem szeretnék pár hetes babával annyit utazni,az állandó lakóhelyemre(ideiglenesre be jelenthetjük ide is a babát az albérletbe,tartózkodási cím). Vagy akkor kétszer kell a lakcím kártya illetéket kifizetni majd?
Automatikusan az anya állandó lakcímén lesz a baba is. A tartózkodási helyet nem veszik figyelembe! Állandóra küldik ki!
2014. dec. 18. 21:03
2/15 A kérdező kommentje:
A taj kártyát és a lakcím kártyát is? Vagy csak a taj kártyát? És a lakcím kártyához meg kell akkor tölteni lakcímbejelentő lapot? De azt akkor le adhatom más városban is? Bocsi,ha hülyeségeket kérdezek,de nem tudom hogy mit meg hol kell majd igényelnem,intéznem így h nem abban a városban élek,ahova az állandó címem szól.
2014. dec. 18. 21:07
3/15 anonim válasza:
lakcímkártyát mi megkaptuk a kórházban a zárójelentéssel + születési anyakönyvi kivonattal együtt együtt... amikor mész szülni szólj az orvosnak vagy szülésznőnek vagy valakinek, hogy a taj kártyát mikor megigénylik, írják oda, hogy milyen címre kéred postázni... biztos megteszik neked :)
2014. dec. 18. 21:12
4/15 anonim válasza:
Nálunk a taj-kártyát kiküldték az állandó lakcímre, és az állandó lakcímemre kiállított lakcímkártyát is (szintén szüleim lakása). Mikor ezeket megkaptuk, édesapám intézte meghatalmazással az állandó lakcímem szerint illetékes MÁK-nál a családit, az OEP-nél meg a tgyást. (Lehet, hogy el lehetett volna intézni a tartózkodási helyen is, de első baba születésénél még nem voltunk bejelentve). Utána, a baba meglévő lakcímkártyájával elmentünk a tartózkodási hely szerint illetékes okmányirodához, és új lakcímkártyát igényeltünk, amire ráírattuk a tartózkodási címet is. Az első lakcímkártya, amit kiküldenek, biztosan illetékmentes.
2014. dec. 18. 21:12
5/15 anonim válasza:
4-es vagyok. Úgy látszik, ez kórházanként/településenként változik. Nálunk a születési anyakönyvi kivonatért is külön el kellett menni a kórház szerint illetékes önkormányzathoz. Előre érdeklődni kéne a kórháznál, hogy náluk hogy van.
2014. dec. 18. 21:14
6/15 anonim válasza:
Nekünk az anyakönyvet hozták csak a kórházba, a taj kártya, lakcímkártya az állandó lakcímre ment és az adószám is később. Ideiglenesre nem küldenek hivatalos iratot a babánál, a lakcímkártyáján rajta sem lesz az ideiglenes címetek. Állandó lakcímet te neked kell előtte megváltoztatni, mmint a sajátodat, akkor nem másik városba kapod, hanem ahol tartózkodsz is.
2014. dec. 18. 21:18
7/15 anonim válasza:
VAGY, nem várod meg a postázást, hanem mész egyenesen az OEPre amikro kijöttetek a kórházból és kéred, hogy állítsák ki, ott vezsed át. De erről inkább hívd fel az oepet, hogy elmondják, hogyan lehet irodában kikérni.
2014. dec. 18. 21:19
8/15 A kérdező kommentje:
Az a baj,hogy csak ideiglenesre jelentkezhettünk be az albiba. Azt mondták hogy így mindent el tudok majd nézni majd itt helyben(családi,tgyás,stb)
Csak elbizonytalanodtam,hogy a baba Taj kártyája ami kell ugye mindenhez az igénylésnél,hova jön és a lakcímkártyát se tudtam hogy intézzem el.
Győrbe fogok szülni,ha esetleg van vkinek vmi tapasztalata hogy itt hogyan vannak a dolgok,megirhatja
2014. dec. 18. 21:22
9/15 A kérdező kommentje:
mennnyi idő kb amig kipostázzák?
2014. dec. 18. 21:23
10/15 anonim válasza:
Nézd meg a kincstár oldalán, hogy lehet-e még online intézni az anyaságit és a családit. Én online intéztem el, a megerősített ügyfélkapus regisztráció kellett hozzá, ha van olyanod, akkor szüleid megadják az adatokat és ezt a kettőt online is lehet intézni, nem kell menni sehova. A tgyást nem, de azt a munkáltatód intézi, vele beszéld meg a határidőt, ameddig utólag beviheted a baba iratait (már ha nem előtte kezded meg).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!