Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » A kérdésem: Tgyást a maradék...

A kérdésem: Tgyást a maradék 11 hétre igényelheti-e a férjem? Ha nem akkor a Tgyást megszüntethetem -e és szeptember 1-től a férjem igényelheti -e a Gyedet?

Figyelt kérdés
Tisztelt Cím! 2014. június 1- született gyermekem. Ekkortól vettem igénybe a TGyást.2014. szeptember 1-től ismét munkába állok a férjem jönne gyedre. A férjem munkahelye augusztus 31-vel megszűnik emiatt is döntöttünk így.
2014. aug. 13. 14:54
 1/5 anonim ***** válasza:
Tgyást csak az anya veheti igénybe, az apa nem. Ha az lejárt, akkor utána persze, mehet az apa gyedre.
2014. aug. 13. 15:30
 2/5 anonim ***** válasza:

én úgy tudom, legalábbis tavaly még így volt, hogy a baba fél éves koráig nem mehetett az apa gyedre. tehát nem a tgyás lemondásáig, hanem addig amíg az jár.

egyébként szülési szabadságra biztosan nem mehet az apa, hacsak nem ő szülte a gyereket ;)

tehát elméletileg a férjed december 1.-től maradhat otthon a babával. esetleg munkanélkülivel tudjátok kicsalni azt a 3 hónapot

2014. aug. 13. 15:33
 3/5 anonim ***** válasza:

Szeptember 1-től nem igényelhet apa gyedet, mert nincs munkaviszonya. Az pedig feltétel.

Valamint gyedet csak a szülést követő 168. nap után lehet igényelni.

És az apa csak abban az esetben igényelhet tgyást, ha az anya "nincs" (meghal, kikerül a háztartásból, kórházban van...)

Tehát semmiképpen nem lehet amit szeretnétek.

2014. aug. 13. 15:36
 4/5 anonim ***** válasza:
Így van, csak a tgyás tényleges lejárta után tud a férjed gyedre menni a gyerkőccel. Csak az a baj, hogy akkor már nem lesz élő munkaviszonya, ami feltétel. Annyit lehet tenni, nem tudom mennyi ideje van bedolgozva, jár-e neki álláskeresési járadék, ha igen, akkor mennyi idő , mert célszerű lenne úgy kalkulálni, hogy onnan menjen el gyedre, különben nem lesz rá jogosult.
2014. aug. 13. 15:45
 5/5 anonim ***** válasza:

Apa csak a tgyás lejárta után mehet gyedre, hamarabb nem. Olyan nincs, hogy anya a tgyást 2 hónap után lemondja, majd apa gyedre megy. Mindenképp meg kell várni a 168 nap lejártát és utána mehet apa gyedre.

Apa akkor mehet gyedre, ha neki is megvan a 365 biztosított nap és az igényléskor is van munkahelye vagy álláskeresési támogatáson van. Ha jár neki 90 nap álláskeresési, akkor talán még munkanélkülin lesz, mikor a tgyás lejár és akkor el tud menni gyedre.

2014. aug. 13. 21:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!