Mit jelent, hogy "terhes ÁLLOMÁNYba vételről" igazolás? Miről? Arról, hogy terhes vagyok, vagy arról, hogy táppénzen lennék?
a dokitól kell hoznom ilyen igazolást a munkáltatónak, hogy megigényelje nekem a tgyást.
de akkor is kell, ha én amúgy dolgozom? tehát én "munkaállományban" vagyok, azaz munkában állok, csak épp terhesen.
mi az, hogy "állomány"
legrövidebben:
kérhetem a szülés előtt 15 nappal a folyósítást?
vagy mit jelent az, hogy szülés előtt 28. naptól állapítható meg? ez a "megállapítás" folyósítást jelent?
vagy az orvos igazolhatja a terhességi állományba vételt 05.01-től?
vagy hogy van ez, már teljesen belekavarodtam.
heeelp
Mivel májustól akarod igényelni a tgyást, így áprilisban kell kérned tőle az igazolást :)
A táppénz egyébként nem lesz a tgyás, gyed alapodra befolyással.
Szia!
Igen, ezt a dokitól kell kérni, attól a naptól, amikortól a TGYÁS-t igényled. Dokija válogatja, hogy mikor adja ki a papírt, a miénk például előre nem igazol semmit. A munkáltatódnak bejelented, hogy mikortól akarsz tgyás-ra menni (ők intézik a papírokat) és mikor elérkezik ez a dátum, te bemész a dokihoz és kéred az igazolást (ha előbb is kiadta akkor ez már tágytalan), amit eljuttatsz a munkáltatódnak. Ha te 2014.05.20. ra vagy kiírva, akkor előtte legkorábban 28 nappal (04.22-től) kérheted a TGYÁS kezdetét. DE ha te úgy látod jónak, kevesebb mint 28 nappal előtte kérd, természetsen azt is megteheted!
Meg van a 2 éven belüli 365 nap bizt. töltött időd a TGYÁS-hoz és a GYED-hez?
Arra nagyon figyelj oda, hogy a munkaviszonyod lejárta előtt már TGYÁS-on legyél (esetedben 2014.05.01 előtt), mert úgy fogsz kapni GYED-et is. Ha viszont nem a TGYÁS alatt szűnik meg a munkaviszonyod, akkor nem leszel rá jogosult. A bizt. idő lejárta utáni 42 nap csak a TGYÁS-ra vonatkozik, a GYED-re nem!
"A táppénz egyébként nem lesz a tgyás, gyed alapodra befolyással."
de mivel nekem nincs folyamatosan fél év munkaviszonyom a törvényekben az áll, csak az utolsó munkaviszony jövedelméből fognak számolni, de azt nem tudom, hogy tekintve, ha az utolsó hónapom egy része táppénz lenne e, azt belekalkulálnák e ebbe a jövedelembe.
"Igen, ezt a dokitól kell kérni, attól a naptól, amikortól a TGYÁS-t igényled."
de a kérelmet(foglalkoztatói igazolást) még munkaviszony alatt, tehát áprilisban adjuk be, és nincs arról kérdés rajta, hogy én 05.01-től kérném, csak a nyilatkozaton olyan, hogy "mikortól kéri a folyósítást"(hát azt gondolom jún-ban utalnák, tehát ide valami júniusi dátum kellene), illetve a pótlapon: "A terhességi-gyermekágyi segély igénybevétele céljából engedélyezett távollét első napjának megadása"-gondolom ez a szül.szabi kezdetének napját kellene megadni...ami nálam nincs.
"Meg van a 2 éven belüli 365 nap bizt. töltött időd a TGYÁS-hoz és a GYED-hez?"
igen
"Arra nagyon figyelj oda, hogy a munkaviszonyod lejárta előtt már TGYÁS-on legyél (esetedben 2014.05.01 előtt), mert úgy fogsz kapni GYED-et is. Ha viszont nem a TGYÁS alatt szűnik meg a munkaviszonyod, akkor nem leszel rá jogosult. "
akkor ha ápr 30-al szűnik meg a m.viszony, ne is 05.01-től kérjem a tgyást? de előtte meg, a keresőtevékenység alatt nem igényelhető, tehát a tgyás mellett nem lehet semmiféle jövedelem.
A bizt. idő lejárta utáni 42 nap csak a TGYÁS-ra vonatkozik, a GYED-re nem!
köszi az infot, nem semmi hogy ezt is itt kell megtudnom, mert hogy az Egészségügyi Pénztárnál nem világosítanák fel róla az embert, csak ha rá kéárdez, de honnan kérdezzen rá, ha fel sem merül benne.
* javítom az alábbit:
"a keresőtevékenység alatt nem igényelhető, tehát a tgyás mellett nem lehet semmiféle jövedelem.
"
ker.tev alatt nem igényelhető, max keresőképtelenség esetén pl táppénz, szül. szab.; m.nélküli segély, stb
szóval még ápr végén vetessem magam terhesállományba.
szóval előre kérjek akkor is igazolást.
az a kérelmen nem feltűnő, hogy későbbről van igazolásom? egyenesen az egészségügyi szakigazgatási szervhez kell küldeni...
a dokin elmagyarázta, már rég terhes állományban vagyok, mivel hozzá járok..
amire én gondolok az a szülési szabadság és arra a háziorvos ír ki és akkortól nem kell dolgozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!