Milyen támogatásokra számíthatunk? (GYÁS, GYES, GYED, GYET stb. )
Menyasszonyom és én nem vagyunk még törvényes házasok, és a napokban intézzük a közös lakcímre való bejelentést. Első gyermekünk most 2014. január 09. -én született. Páromnak részmunkaidős állása volt pár hónapig, ám mikor a terhesség miatti rosszullétek jelentkeztek, meg amúgy is rengeteget kellett utaznia inkább táppénzen maradt otthon, míg nem elbocsájtották (korábban nem dolgozott). A NAV-nál azt mondták, hogy mivel az elbocsájtástól számított (nem biztos de azt hiszem, hogy) 45 napig még fizetik a TB-jét, abba meg már belesett a baba születése. Én 2012 aug. 21 óta dolgozok rendes bejelentett munkahelyen. Olvasgattam interneten és annyi segély/támogatás stb. van, hogy azt se tudom mi? hogy? merre? Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy mire számíthatunk?
GYES azt úgy tudom, hogy jár alanyi jogon... illetve jár az anyasági, részt vett az előírt terhességi gondozásokon, és automatikusan intézik a babakötvényt.
De például a GYED-ről nem tudom, hogy jogosult -e rá a párom, illetve TGYÁS-t ki kaphat, annak mik a feltételei? Magzati adókedvezményt úgy tudom visszamenőleg meg tudom igényelni a munkáltatómnál, és mi a helyzet a családi adókedvezménnyel, azt ki és milyen esetben igényelhet?
Illetve a méltányossági GYES ls GYED kinek milyen esetben jár?
Válaszokat előre is köszönöm az összes (bürokrácia útvesztőjében elveszett) fiatal szülő nevében!
Ha a szülés előtti 2 évben nem volt legalább 365 nap munkaviszonya a párodnak, márpedig ahogy olvastam nem volt, akkor csak a gyes jár neki, meg a családi pótlék, meg az 1xi anyasági.
Az adókedvezményt te utólag vissza tudod igényelni decemberig majd az adóbevalláskor, a baba születésétől pedig már a munkahelyeden megigényelheted, az már járni fog neked mostantól.
igen, ennyi, ahogy az első írja
a Te munkahelyed nem számít, az anyának kell meglennie az elmúlt 2 évben a 365 napnak a tgyás, gyed igényléshez, ez nálatok nincs meg, így marad a gyes, csp és adókedvezmény
Érdemes utánajárnotok, hogy a lakhelyeteken, az önkormányzat nem ad-e életkezdési támogatást.
GYES:25.000 FT
Családi pótlék: 12500 FT
Családi adókedvezmény: 10.000 FT
Anyasági támogatás:65.000 FT kb
A babakötvény 42.500 FT, de ehhez ti nem férhettek hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!